Woonzorgcentrum in Gooik in lockdown nadat medewerker in onrechtstreeks contact kwam met corona

Woonzorgcentrum Eyckenborch Gooik
Amber Gys Woonzorgcentrum Eyckenborch Gooik
Woonzorgcentrum Eyckenborch sluit preventief zijn deuren voor alle bezoekers, dat meldt het in een Facebookbericht op hun pagina. Een medewerker van het woonzorgcentrum zou onrechtstreeks in contact gekomen zijn met het coronavirus.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het woonzorgcentrum Eyckenborch in het centrum van Gooik brak even paniek uit. Via een Facebookpost kondigde het centrum aan dat ze hun deuren sluiten voor alle bezoekers. “Ter bescherming van onze residenten, ons personeel en onze bezoekers hebben we preventief besloten onze deuren tijdelijk te sluiten voor elk bezoek aan het woonzorgcentrum Eyckenborch”, klinkt het.

Volgens burgemeester Michel Doomst (CD&V) is er geen reden voor paniek. “Op dit moment is er geen bevestigde besmetting, noch zijn er merkbare ziektesymptomen bij personeel of bewoners”, aldus Doomst. Het zou gaan om een mannelijke medewerker wiens vrouw mogelijk in contact is geweest met een besmette persoon. De medewerker werkt momenteel als preventiemaatregel van thuis en wacht op de resultaten van het onderzoek.

Voorzorgen

Het centrum wil geen enkel risico nemen voor de bewoners en hun medewerkers. In Eyckenborch verblijven 89 senioren, de grootste risicogroep voor besmetting van het coronavirus. Wereldwijd vielen al meer dan 3.000 doden aan het virus. Vanuit de directie wordt gevraagd om alle bezoeken naar het centrum uit te stellen tot dinsdag 10 maart. Van zodra het centrum over meer informatie beschikt, wordt dit gemeld. Ze benadrukken ook dat ze zich willen verontschuldigen voor het ongemak.

De interne dienst voor preventie en bescherming is mee betrokken in proces. “Bewoners kunnen met al hun vragen beroep doen op ondersteuning. Het zijn professionele zorgverleners die getraind zijn om met dit soort infecties om te gaan. Ik wil nogmaals benadrukken dat het om preventieve maatregelen gaat”, aldus de woordvoerder van Armonea Jannes Verheyen. 

Activiteiten

Het leven in het woonzorgcentrum gaat momenteel nog gewoon zijn gang. “De bewoners krijgen hun maaltijden en verzorging zoals steeds het geval is”, vult Verheyen aan. “We proberen de activiteiten tussen de verschillende afdelingen te beperken. Ook werden vorige week alle aankomende uitstappen geschrapt.” Volgens de directie reageerden alle familieleden heel begripvol. De senioren zelf zijn erg rustig en begrijpen dat de maatregelen preventies zijn.

In het woonzorgcentrum ging woensdagvoormiddag normaal een verjaardag door van een honderdjarige oud-strijder. Deze viering werd echter verplaatst naar de naastgelegen feestzaal Familia. De verjaardag werd elders gevierd om -toen al- preventieve maatregelen te nemen in verband met de eventuele verspreiding van het virus. De zus van de oud-strijder -die ook in het centrum verblijft- was afwezig op de festiviteiten. Ze mocht volgens de medewerkers wel gaan, maar ze hadden het toch liever niet.