Weer celstraf voor 'schrik van Pajottenland'

LANDBOUWER KOEN V. STAPELT VEROORDELINGEN OP

Landbouwer Koen V. heeft als bijnaam 'De schrik van het Pajottenland.'
Mozkito Landbouwer Koen V. heeft als bijnaam 'De schrik van het Pajottenland.'
Landbouwer Koen V. kan een nieuwe veroordeling toevoegen aan zijn palmares. Hij kreeg tien maanden cel, waarvan de helft met uitstel, voor geweld tegen agenten. Vorig jaar werd hij reeds drie maal veroordeeld. Bovendien wordt hij nog steeds verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van volleyballer Stephen Shittu.

De nieuwe veroordeling komt er na feiten die de nationale media haalden. Op 26 maart 2014 geraakte de clan-V. betrokken bij een treffen met de politie. Alles draaide om een dispuut met een andere buurtbewoner over een haagje dat de doorgang van V. belemmerde. Toen zoon Frederik de bewuste haag in de vernieling gereden had, repte ook vader Koen zich ter plaatse. Hij reed op een agent in, waarna hij uitstapte en enkele klappen uitdeelde. Eén agent hield er een polsbreuk aan over en was elf dagen arbeidsongeschikt. De rechter achtte de feiten bewezen en gaf hem 10 maanden cel. Later op de dag kwam het tot een nieuw treffen toen agenten de Land Rover in beslag kwamen nemen. Zijn twee schoonbroers verzetten zich hiertegen en een agent kreeg een trap van één van hen. Hiervoor kreeg de bewuste schoonbroer 4 maanden cel.

Er werd op het veld van Koen V. in de Drie Egyptenbaan gezocht in de zaak rond Stephen Shittu.
Mozkito Er werd op het veld van Koen V. in de Drie Egyptenbaan gezocht in de zaak rond Stephen Shittu.

Impressionante lijst

In een tweede zaak werd V. wel vrijgesproken. Drie weken later, op 11 april, was het opnieuw prijs. Na een ongeval met vluchtmisdrijf - waarvoor hij later vrijgesproken zou worden - moesten agenten opnieuw een bezoek brengen aan de hoeve van V. Volgens hem betraden ze toen zonder zijn toestemming het erf, waarbij hij zijn hond op de agenten afgestuurd zou hebben. Pas toen ze hun wapen trokken zou hij de hond teruggeroepen hebben. Omdat de familie ook weigerde om de poort open te doen voor de agenten, werd er voor V. ook 12 maanden gevorderd voor weerspannigheid en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Deze feiten achtte de rechter echter niet bewezen. Een veroordeling meer of minder had echter niet uitgemaakt. Het lijstje dat V. sinds begin 2016 verzamelde is ronduit impressionant.

Stephen Shittu

Vorig jaar nog verzamelde hij niet minder dan drie correctionele veroordelingen, voor onder meer valsheid in geschrifte en weerspannigheid. Bovendien kwam hij in het vizier van de speurders in de verdwijningszaak van voormalig topvolleyballer Stephen Shittu in 2012. V. raakte verdacht omdat hij volgens een hardnekkig gerucht boos geweest zou zijn op Shittu. Die zou het aangedurfd hebben om met zijn quad over de velden van de boer te racen. Maar die aantijgingen konden nooit hard gemaakt worden, en V. zelf heeft alles ook altijd ontkend.


Toch denken de speurders nog steeds dat de 'schrik van het Pajottenland' iets te maken kan hebben met de mysterieuze zaak. Zo werd er enige tijd geleden nog nieuwe onderzoeksdaden gesteld op het erf van de man. Tot nu toe werden er echter geen bewijzen gevonden.