Vlaams geld voor 'dubbele school'

Kleuterschool De Bron, in het centrum. Achter dit gebouw wordt de nieuwe school opgetrokken.
Foto Colpaert Kleuterschool De Bron, in het centrum. Achter dit gebouw wordt de nieuwe school opgetrokken.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits maakt een huursubsidie vrij voor de bouw van een nieuwe school in het centrum van Oetingen. Opvallend is dat die er komt dankzij een samenwerking tussen gemeenteschool De Oester, en vrije school De Bron.

Het nieuwe schoolgebouw krijgt een plaats achter de huidige kleuterschool De Bron en feestzaal Elkerlyc, in het centrum van Oetingen. De gemeente Gooik heeft al een mondeling akkoord van de vzw Parochiale Werken voor een erfpacht. "Een vernieuwing dringt zich op voor zowel De Oester als De Bron", zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V). "Dus waarom zouden we die twee scholen, die op honderd meter van elkaar gevestigd zijn, niet samen onderbrengen? Dat is bij mijn weten nog nooit gebeurd in Vlaanderen - het gaat hier tenslotte om een school uit het gemeentelijke net en eentje uit het vrije net."


De nieuwe school zal een capaciteit hebben voor 80 kleuters en 120 leerlingen van het lager onderwijs. De kostprijs wordt geraamd op 3 miljoen euro. De nieuwe school in Strijland moet als voorbeeld dienen. "Daar zitten de kleuters op de gelijkvloerse verdieping, en de kinderen van de lagere school op de eerste verdieping", legt Doomst uit. "Zoiets willen we ook in Oetingen, al is het wel belangrijk dat elke school haar eigenheid bewaard."


Op het terrein voor de nieuwe school krijgen de scouts van Aurora ook de kans om een nieuw lokaal te bouwen. Nu de huursubsidie rond is, moet het definitieve dossier nog dit jaar ingediend kunnen worden. In de loop van 2018 of 2019 kan dan met het nieuwe schoolproject gestart worden. (MCT)