Verdediging vraagt vrijspraak in ‘bekendste’ dossier rond landbouwer

Landbouwer Koen V. uit Gooik, hier op archiefbeeld, ging meermaals in de clinch met de lokale politie.
Foto Mozkito Landbouwer Koen V. uit Gooik, hier op archiefbeeld, ging meermaals in de clinch met de lokale politie.
Voor het Brusselse hof van beroep is het laatste dossier rond landbouwer Koen V. (50) uit Gooik afgehandeld. De man riskeert 18 maanden cel voor twee incidenten met de politie. Vorige maand kreeg hij al 5 maanden cel voor 3 andere dossiers.

Met de zaak die deze ochtend behandeld werd haalde Koen V. 5 jaar geleden de nationale media. Op 26 maart 2014 geraakte de clan-V. betrokken bij een treffen met de politie. Die kenden hem maar al te goed van eerdere incidentjes. Alles draaide om een dispuut met een andere buurtbewoner over een haagje dat de doorgang van V. belemmerde. Toen zoon Frederik de bewuste haag in de vernieling gereden had, repte ook vader Koen zich ter plaatse. Hij reed op een agent in, waarna hij uitstapte en enkele klappen uitdeelde. Eén agent hield er een polsbreuk aan over en was elf dagen arbeidsongeschikt. De eerste rechter achtte de feiten bewezen en gaf hem 10 maanden cel. 

Het landbouwbedrijf waar de feiten plaatsvonden
Mozkito Het landbouwbedrijf waar de feiten plaatsvonden

Onvrijwillige slagen

Onterecht, aldus de verdediging die in beroep ging tegen het vonnis. “Mijn cliënt had een enorm landbouwbedrijf. Hij was zo groot dat hij de andere landbouwers als het ware versmachtte. In die context kadert ook de ruzie met een plaatselijke milieuambtenaar die hem het leven zuur maakte”, aldus zijn advocaat Wouter Smet, “deze ambtenaar had de politie gebeld waarna deze zich meteen ter plaatse repten toen Frederik tegen die haag gereden was. De agenten hebben Fredrik hierop gearresteerd. Mijn cliënt zag dit gebeuren en was in alle staten. Hij zwaaide met zijn armen en raakte totaal onbewust een agente. Dit waren helemaal geen opzettelijke slagen en verwondingen.” Ook voor de beweerde weerspannigheid werd de vrijspraak gevraagd.  

Meester Wouter Smet, die Koen V. verdedigt
Baert Marc Meester Wouter Smet, die Koen V. verdedigt

Aanval door hond?

Drie weken later, op 11 april, was het opnieuw prijs. Na een ongeval met vluchtmisdrijf - waarvoor hij later vrijgesproken zou worden - moesten agenten opnieuw een bezoek brengen aan de hoeve van V. Volgens hem betraden ze toen zonder zijn toestemming het erf, waarbij hij zijn hond op de agenten afgestuurd zou hebben. Pas toen ze hun wapen trokken zou hij de hond teruggeroepen hebben. Hiervoor werden ze in eerste aanleg vrijgesproken. Deze vrijspraak was een doorn in het oog van het parket. Daarom werd beroep aangetekend. “Ze hebben de agenten eerst genegeerd, dan bedreigd en vervolgens hebben ze hun hond op hen afgestuurd. Dit is duidelijk weerspannigheid met bedreigingen in bende”, aldus het openbaar ministerie dat voor de twee incidenten samen vorige maand 18 maanden cel vorderde. Ook voor het tweede incident vroeg de verdediging deze voormiddag de vrijspraak. “Heel dat verhaal is bij de haren getrokken. De eerste rechter heeft dit ook zo beoordeeld. Daar is niemand aangevallen, en zeker niet door de hond des huizes”, besloot Smet. In verschillende andere dossiers waarin V. vervolgd werd haalde hij zijn slag thuis voor het hof van beroep. Zo kreeg hij midden maart 5 maanden cel met uitstel voor weerspannigheid, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Een enorme meevaller voor de beruchte landbouwer uit Gooik, aangezien hij in eerste aanleg maar liefst 39 maanden cel kreeg voor dezelfde feiten. Of hij ook in zijn ‘bekendste’ dossier strafvermindering krijgt voor het hof weten we op 3 juni. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.