Satcom-site krijgt draaiboek voor terreuraanval

CONCRETE DREIGING IS ER NIET, MAAR GEMEENTE WIL VOORBEREID ZIJN

De communicatiebasis van de NAVO heeft zelf ook al flink wat veiligheidsingrepen doorgevoerd, zoals de plaatsing van camera's en hoge hekken met prikkeldraad. Maar eens buiten de basis, is het aan politie en gemeente om in te staan voor de veiligheid.
Mozkito De communicatiebasis van de NAVO heeft zelf ook al flink wat veiligheidsingrepen doorgevoerd, zoals de plaatsing van camera's en hoge hekken met prikkeldraad. Maar eens buiten de basis, is het aan politie en gemeente om in te staan voor de veiligheid.
De Satcom-site wordt één van de belangrijkste communicatiestations van de NAVO, en daar willen politie en gemeente op voorbereid zijn. Samen maken ze werk van een draaiboek, dat snel ingrijpen in het geval van een terreuraanval mogelijk moet maken. "Aanwijzingen voor zo'n aanval zijn er niet, maar het is wel een bekommernis."

Satcom, het communicatiestation van de NAVO op de Kesterheide, zal eind dit jaar volledig vernieuwd zijn. "Volgens de recentste berichten zou de bouw tegen oktober of november afgerond moeten zijn", weet Doomst. "Daarna is er nog heel wat tijd nodig om alles te installeren en te testen. Om veiligheidsredenen kan niet vrijgegeven worden wanneer de eenheid operationeel zal zijn. Maar het is duidelijk dat het de bedoeling is om de site in de loop van volgend jaar in gebruik te nemen. We hebben na aandringen wel verkregen dat we in juni, samen met omwonenden, een rondleiding krijgen op de site. Dat vind ik belangrijk voor de buurt - die mensen hebben dat recht."

Een militair domein dat enerzijds essentieel is voor de krijgsmachten in Europa en voornamelijk door Amerikaanse militairen bevolkt zal worden, vraagt natuurlijk ook om extra veiligheidsmaatregelen. De interne bewaking is een zaak voor de militairen zelf, en dat nemen ze zichtbaar ernstig. Naast een eerder klassieke omheining wordt de site ook omgeven door een steviger en hoger exemplaar, uitgerust met prikkeldraad en sensoren. Intussen werden ook al enkele tientallen bewakingscamera's geïnstalleerd. "Maar de 'buitenbewaking' is volledig voor onze rekening", zegt Doomst. "Onze agenten zullen op zeer regelmatige basis in de omgeving van de site patrouilleren. Al moet ook gezegd dat de basis in de voorbije vijftig jaar weinig tot geen incidenten gekend heeft. Wel zakten vredesactivisten enkele keren af om te protesteren tegen kernwapens. Zij probeerden toen ook wel eens om over de omheining te klimmen. Maar signalen dat Satcom een potentieel doelwit is van terroristen, zijn er nooit geweest. Al is alertheid zeker aan de orde. We zullen dat ook bespreken met de verantwoordelijke van de basis - wij nemen hierin het voortouw."

Mozkito

Dreigingsanalyse

Over de beveiliging van de site wordt al sinds enkele maanden nagedacht door politie en gemeente. Zo liet korpschef Marc Hellinckx zo'n half jaar geleden nog weten dat hij OCAD, dat de dreigingsanalyses in ons land opstelt, een analyse zou laten maken om eventueel bijkomende middelen te kunnen vragen. Voorts worden tegen 2020 alle lokale nood- en interventieplannen afgestemd op een mogelijke terroristische aanslag. Satcom krijgt er evenwel eentje op maat: het Bijzonder Nood- en Interventieplan Terreur. Een draaiboek voor mocht er ooit een aanslag gepleegd worden, zeg maar. Tot slot wil Hellinckx minstens één 'table top-oefening' met de provincie organiseren. Dat is een theoretische veiligheidsoefening waarbij alle betrokken partners aanwezig zijn, maar waarbij op het terrein zelf niets gebeurt.

Mozkito