Nu ook landbouwers tegen de ruilverkaveling

Ze overhandigden een petitie aan de minister

De landbouwers hebben schrik dat het mooie Pajotse landschap gaat verdwijnen
Marc Colpaert De landbouwers hebben schrik dat het mooie Pajotse landschap gaat verdwijnen
Nadat eerder al bijna 1.000 bezwaarschriften werden ingediend tegen de ruilverkaveling in Gooik werd nu een petitie met 54 handtekeningen van landbouwers - die ook tegen de ruilverkaveling zijn - overgemaakt aan het kabinet van minister Koen Van den Heuvel.

Al sinds 2008 loopt de procedure van de ruilverkaveling in Gooik. Toen werd door 24 landbouwers deze ruilverkaveling aangevraagd, omdat werd gedacht dat dit een goede zaak zou zijn voor hun bedrijf en de streek. Vandaag liggen de kaarten blijkbaar anders en vrezen de landbouwers dat deze ruilverkaveling de deur open zet voor de monocultuur en de industriële landbouw. Dit kan tevens de doodsteek zijn voor het gekende Pajotse landschap zoals het er vandaag uitziet, denken ze. Ze zijn meer voorstander van een systeem van vrijwillige ruilverkaveling, waarbij boeren onderling gronden kunnen ruilen. Dit zou heel wat minder geld kosten, zo stellen ze in hun petitie. Die hebben ze ondertussen overgemaakt op het kabinet van de bevoegde minister Koen Van den Heuvel, die later dit jaar een beslissing moet nemen in het dossier.

Openbaar onderzoek

“Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de bezwaren zijn”, zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V), die vandaag nog steeds voorstander is van de ruilverkaveling. Hij kan begrijpen dat landbouwers zich vragen stellen, zoals wat deze ruilverkaveling zal doen met hun bedrijf. Daarom was er ook een openbaar onderzoek om al die vragen te beantwoorden. “Er werden al heel wat bezwaarschriften ingediend en we proberen om deze klachten zo goed mogelijk te behandelen. Wij zijn nog steeds van oordeel dat de ruilverkaveling een goede zaak is voor de hele regio. Het gaat niet louter meer over de landbouw alleen en onze regio kan er heel wat bij winnen”, aldus de burgemeester.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.