Maquettes kasteel De Borcht en kerk onthuld

De vrijwilligers die de film maken, tonen de maquettes.
Foto MCT De vrijwilligers die de film maken, tonen de maquettes.
In het gemeentehuis van Gooik werden voor de eerste keer de maquettes van het oude Gooikse kasteel De Borcht en de oude kerk van Gooik onthuld. Die dienen als decorstuk in een film.

Toen het oude klooster in Gooik tegen de vlakte ging, werden de muurresten van de middeleeuwse burcht voor het eerst na vele honderden jaren opnieuw zichtbaar. "Onze heemkundige kring keek er op toe dat deze vondst niet verloren ging voor het nageslacht", zegt André De Leener. Nadien volgde een oproep naar vrijwilligers om een film te maken over de geschiedenis van de gemeente. Roger Deprouw en Luc Holvoet meldden zich aan als filmteam, historicus Tim Juwet werd scriptschrijver. Dierik Potvlieghe maakte een maquette van De Borcht en de kerk van Gooik.

Kasteel vernield

In 1684 werd de Borcht vernield door de Franse maarschalk de Rosen. Blijkbaar bevonden er zich opstandelingen in het kasteel en daarom werd het vernield. Het is deze man die het kasteel beschreef voor het werd vernield en op deze basis maakte Dierik de maquette. De film zal pas in 2016 af zijn. (MCT)