Kiezer wordt aangesproken in het Frans en... stemt prompt voor andere partij

Het bewuste kiesbureau in de seniorie van Kesterberg.
Marc Colpaert Het bewuste kiesbureau in de seniorie van Kesterberg.
Op de sociale media bericht een stemmer uit Gooik dat hij bij het binnengaan van een stembureau aangesproken werd in het Frans. “Ik heb niets tegen die persoon, maar heb wel onmiddellijk mijn stem veranderd. Dit is toch onaanvaardbaar?”, klinkt het verontwaardigd.

De mensen uit Leerbeek konden dit jaar voor de eerste keer gaan stemmen in twee kiesbureau’s. In een daarvan stond een deurwachter die blijkbaar sommige mensen in het Frans aansprak, of dat is toch wat een zekere RC uit Leerbeek beweert. “Ik vond dit niet kunnen en heb onmiddellijk mijn stem veranderd. Waar gaat dit naartoe, zeg? Ik heb trouwens nog mensen gesproken die hier niet mee opgezet waren en ik vind het dan ook heel erg dat dit in ons dorp moet gebeuren.” 

Burgemeester laat het onderzoeken

Bruno Van de Voorde, directeur van  de seniorie Kesterberg, waar het bewuste stembureau zich bevond,  is er zelf ook geweest. “Ik heb deze persoon geen Frans horen spreken, toch niet tegen mij. Hij sprak wel met een accent, maar verder kan ik daar niets op zeggen. Ik had ook geen tijd om daar de hele tijd te gaan staan: er kwamen in totaal immers 1.400 mensen stemmen.” 

Ook burgemeester Michel Doomst (CD&V) heeft geen pasklaar antwoord. “Ik ben er niet geweest deze voormiddag, maar ik zal dit zeker laten nakijken. Als deze persoon mensen die het stembureau binnenkomen inderdaad aanspreekt in het Frans, is dat een brug te ver. Maar nogmaals: ik moet dit eerst onderzoeken”, besluit de burgemeester.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.