Kerk te klein voor ingetogen afscheid van Robbe

Een lange rij mensen schuiven aan om een laatste groet te brengen aan Robbe
Marc Colpaert Een lange rij mensen schuiven aan om een laatste groet te brengen aan Robbe
Naar schatting 800 personen kwamen op zaterdag ingetogen afscheid nemen van Robbe Vanbellinghen (21) in de Sint-Ursmanskerk van Oetingen. Deze jongeman was een week eerder omgekomen in een tragisch ongeval op de Ninoofsesteenweg in Leerbeek.  Zijn wagen slipte in een bocht tegen een vrachtwagen, alle hulp kwam te laat. De kerk zat bomvol en buiten volgden vele tientallen mensen de eredienst.

De gebedsdienst, voorgedragen door pastorale werkers, begon met enige vertraging, want de rij mensen die wilden afscheid nemen van Robbe was op sommige momenten meer dan 100 meter lang. Sereen stonden vooral jonge mensen aan te schuiven om de kerk te betreden, wat na een tijdje gewoon onmogelijk werd. Nergens in de wijde omtrek van de kerk was er nog een vrije parkeerplaats te vinden. 

Robbe en zijn familie wonen wel in Vollezele maar ze zijn afkomstig uit Oetingen en hebben daar veel vrienden en zijn er ook heel actief in het verenigingsleven. Robbe speelde ook enkele jaren voetbal bij SK Oetingen. Bij het begin van de gebedsdienst nam een moedige mama Ann het woord om afscheid te nemen van haar zoon. “Je streefde er naar om dingen goed te doen in je leven, je ging er voor! Je vond het heerlijk om op reis te gaan en wilde vooral dingen doen waar je je goed bij voelde. Maar je kon ook streng zijn voor jezelf. Als begeleider bij Zonnestraal in Lennik ging je elke dag met plezier naar je werk. Een maand geleden vertelde je me nog dat je iets wilde gaan doen om de wereld mooier te maken. Lieve schat, je was je weg nog aan het zoeken, maar helaas heeft een auto-ongeluk hier anders over beslist. Ik ga je niet meer kunnen knuffelen, maar toch blijf je in ons hart. Dank je wel lieve Robbe om te zijn wie je was, een super dikke knuffel van ons allemaal, I love you!”

Zonnestraal-liedje

Twee begeleiders van Zonnestraal waar Robbe werkzaam was brachten samen een aangrijpend tekstje over hun goede vriend Robbe, die ze zo hard gaan missen. Door de bewoners van Zonnestraal werd zelfs een speciale tekst geschreven voor een liedje dat een andere begeleidster kwam zingen in de kerk. Op het einde van de dienst was er een heel speciaal eerbetoon voor Robbe toen alle neefjes en nichtjes rond de kist van Robbe kwamen staan. Voor vele mensen was dit zo aangrijpend dat er heel wat traantjes vloeiden voor dit jonge leven, dat op zo een abrupte manier van zijn familie ontnomen werd.

Luc Dedobbeleer, een van de pastorale werkers, vroeg aan de vele aanwezigen om de volgende dagen en weken af en toe eens een kaarsje te laten branden voor Robbe. ‘Zo blijft hij in ons midden’, luidde het.

Heel wat jonge mensen kwamen afscheid nemen
Marc Colpaert Heel wat jonge mensen kwamen afscheid nemen
In de kerk kregen de mensen een boekje waar tal van foto's in stonden van Robbe en zijn vrienden
Marc Colpaert In de kerk kregen de mensen een boekje waar tal van foto's in stonden van Robbe en zijn vriendenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.