Kapel van de 21ste eeuw heeft... WIFI

GEMEENTE VOLGT AANBEVELINGEN VAN GROEP STUDENTEN ARCHITECTUUR

Kapelletjes van de 21ste eeuw worden gekenmerkt door... gratis wifi? Geenszins de norm natuurlijk, maar in de Woestijnkapel kan u voortaan wél probleemloos surfen zonder uw mobiele data aan te spreken. Op termijn moet er zelfs een blokspot voor studenten mogelijk zijn.

Het idee om wifi aan te bieden in de kapel komt van een groep architectuurstudenten van Sint-Lukas Gent, die begin dit jaar voor een projectweek afzakten naar Gooik. Bedoeling was om die jonge en creatieve geesten een toekomstbeeld voor het dorp te laten uitdenken. Eén van hun bevindingen was dat kerken, kapelletjes en oude schoolgebouwen belangrijk zijn als herkenningspunten in de dorpskern en daarbuiten. Conclusie: die gebouwen worden liefst niet gesloopt, maar wel gerestaureerd en waar mogelijk gebruikt voor nieuwe doeleinden.

De 14de-eeuwse Woestijnkapel kreeg nu al de aanzet voor zo'n herbestemming, met de installatie van wifi. Gooik is overigens al behoorlijk mee in dat hele verhaal van draadloos internet, met hotspots in het gemeentehuis, De Cam, de sporthal en de muziekschool. "Het is niet onze bedoeling om nu overal in de gemeente draadloos internet te gaan aanbieden", zegt eerste schepen Simon De Boeck (CD&V). "Maar we vonden het voorstel van de studenten zo mooi, dat we wel in en rond de Woestijnkapel draadloos internet geïnstalleerd hebben. Die kosten waren overigens heel beperkt." En wie nu zin heeft in een potje 'kapelsurfen', kan steeds terecht in het voorportaal. "Binnenkort zullen we daar ook een bankje plaatsen, zodat je zelfs bij slecht weer beschut het internet kan raadplegen."

Religieuze functie blijft

De Woestijnkapel werd natuurlijk niet zomaar gekozen als hotspot. Het gebouw is eigendom van de gemeente en heeft al elektriciteitsvoorziening en verwarming. Het hele jaar door komen er ook heel wat wandelaars en fietsers langs, en die kunnen er voortaan dus snel nog even hun route raadplegen, of een cafeetje in de buurt opzoeken. "Al moet er wel bij gezegd worden dat de religieuze functie van de kapel behouden blijft (er worden nog huwelijken, doopplechtigheden en misvieringen georganiseerd, red.)", zegt De Boeck nog. "Ik denk dat mensen vooral in de zomermaanden van het wifi-aanbod gebruik zullen maken - binnenkort komt er een bordje met de codes te hangen." De schepen sluit ook niet uit dat de kapel op termijn zelfs gebruikt kan worden als onderkomen voor blokkende studenten.

Of er nog kapelletjes zullen volgen, is nog niet duidelijk. "De Heemkundige Kring heeft een inventaris opgemaakt van alle kapelletjes op ons grondgebied. Als er nog eentje in aanmerking blijkt te komen, dan zullen we dat zeker overwegen. Maar voorlopig blijft het bij de Woestijnkapel", besluit de schepen.

Schepen Simon De Boeck zit al meteen een potje te surfen in de kapel.
Marc Colpaert Schepen Simon De Boeck zit al meteen een potje te surfen in de kapel.
Marc Colpaert