Filmopnames gaan van start

KARAKTERKOPPEN ZOALS DE BELLEMAN ZULLEN MEESPELEN IN GOOIKSE FILM

André De Leener (rechts) samen met de andere filmmakers en burgemeester Doomst.
Marc Colpaert André De Leener (rechts) samen met de andere filmmakers en burgemeester Doomst.
Eind deze maand gaan de opnames van start voor de nieuwe film over de geschiedenis van Gooik en het kasteel De Borcht uit de dertiende eeuw. Gooikse karakterkoppen als Wim de belleman en pastoor Piet Chrispeels zullen een rol krijgen, maar voor heel wat scènes zijn nog acteurs en figuranten nodig.

Toen een tijdje terug de fundamenten van het kasteel De Borcht werden ontdekt bij het afbreken van het oude klooster in het centrum van de gemeente, rijpte bij enkele mensen uit Gooik het idee om rond dit kasteel een film te gaan maken. "Wij hebben als gemeente een zeer rijk verleden", zegt André De Leener. "Waarom zouden wij dit dan niet delen met anderen mensen? Aan historicus Tim Juwet uit Kester werd gevraagd om het script te schrijven, Roger Deprouw en Luc Holvoet gaan de film draaien en ook de Heemkundige Kring draagt steentje bij met opzoekingen. De film zelf wordt gefinancierd door de gemeente en de Cera Foundation.

De maquette van het kasteel De Borcht.
Marc Colpaert De maquette van het kasteel De Borcht.

Karakterkoppen

Voor de film hebben ze uiteraard ook acteurs nodig. "Die zullen we kiezen op basis van hun uitstraling en verbale capaciteiten", zegt De Leener. "We kijken vooral uit naar echte Gooikse karakterkoppen." Frans Peetermans, Wim de Gooikse belleman en pastoor Piet Chrispeels staan al op het verlanglijstje. "Er worden wel geen grote dialogen voorzien. De meeste tekst is voor de verteller die een gekende Gooikenaar moet zijn. Wie dat zal worden, weten we nog niet. Die verteller zal aan de open haard uit de twaalfde eeuw van het Oetingse waterkasteel zitten en van daaruit de geschiedenis van het kasteel en de gemeente vertellen."

Maquette

Beeldend kunstenaar Dierik Potvlieghe heeft ondertussen al een maquette gemaakt van het kasteel, dat in de film zal gebruikt worden. "De eerste scenes worden gedraaid eind februari of begin maart. Volgens het scenario zal de film over de vier seizoenen lopen en gedraaid worden. De eerste beelden worden gedraaid op een Romeinse site in Aubechies in de buurt van Ath", aldus De Leener.


Er is echter nog heel wat werk aan de winkel. "Zo zijn we dringend op zoek naar naaisters die voor de typische kledij van zoveel jaar terug kunnen zorgen." Daarnaast zoeken ze nog groepen mensen die een bepaalde periode uit het verleden kunnen uitbeelden. "Deze kunnen we dan inzetten voor het uitbeelden van scènes met Romeinen, de vroege Middeleeuwen en de Renaissance", zegt André die de regie op zich neemt. Wie interesse heeft om mee te werken of wil meespelen, mag steeds contact opnemen met André op 0477/71.02.94.