Film over kasteel De Borcht in de maak

CREATIEVE GOOIKENAREN WILLEN GESCHIEDENIS UIT DE DOEKEN DOEN

Geert Vynckier, Jean-Paul De Loecker en Johnny Van Bavegem op de fundamenten.
Marc Colpaert Geert Vynckier, Jean-Paul De Loecker en Johnny Van Bavegem op de fundamenten.
Enkele creatieve Gooikenaren bundelen de krachten en maken een film over de geschiedenis van het zestiende eeuws kasteel De Borcht. De fundamenten werden vorig jaar ontdekt tijdens graafwerken voor het nieuwe rusthuis.

Beeldend kunstenaar Dierik Potvlieghe is al gestart met het maken van maquettes van de kerk van Gooik en het kasteel, die in de film gebruikt gaan worden. Historicus Tim Juwet werkt aan het scenario en de regie is in handen van André De Leener. Met Jean-Paul De Loecker, voorzitter van de heemkundige kring, is het team filmmakers compleet. Zij zullen de komende maanden hard werken om de geschiedenis van het oude kasteel De Borcht in een film te gieten.

Een oude tekening van het kasteel De Borcht.
Marc Colpaert Een oude tekening van het kasteel De Borcht.

Heren van Gooik

Bij de bouw van het toekomstige rusthuis in het centrum van Gooik werden vorig jaar tijdens graafwerken fundamenten blootgelegd van het kasteel. Er bestonden al langer vermoedens dat resten zich daar onder de grond bevonden. Het kasteel was de woonplaats van 'de Heren van Gooik'. Door de eeuwen heen waren dit de families van Kraainem, van Wezemaal en tenslotte de familie Grijsperes. De laatste familie gebruikte het kasteel als een zomerverblijf. Eind zeventiende eeuw werd het kasteel in brand gestoken door de Franse Maarschalk De Roosen. "Dit omdat er volgens de Fransen grote vermoedens waren dat er vijanden zoals Spanjaarden en Hollanders verstopt zaten in het kasteel", zegt Jean-Paul De Loecker, voorzitter van de heemkundige kring. "Omdat de bewoners zich niet wilden overgeven, werd het kasteel in brand gestoken." Nadien werd het kasteel niet meer heropgebouwd. "Er is het gerucht dat het vroegere kasteel verbonden was door een geheime gang met de kerk van Gooik", vertelt Jean-Paul. "Of dit zo was, zullen we waarschijnlijk nooit met zekerheid kunnen achterhalen, maar als we zien waar de muren stonden is dit best mogelijk."

Overblijfselen

Op vraag van de heemkundige kring werden de overblijfselen van het oude kasteel alvast op film vastgelegd. Of de nieuwe film een zuiver historische film gaat worden of er ook een beetje fictie in zal sluipen, staat nog niet vast. "Dit gaan we pas in de volgende maanden beslissen, maar feit is dat de film over de geschiedenis van ons dorp er zeker zal komen", zegt De Loecker. "Nadien kunnen we met de film naar het onderwijs stappen. Zo leren de kinderen ook nog eens iets over onze roots." Ondertussen werd een stuk van de opgegraven kasteelmuur van kasteel De Borcht bewaard voor het nageslacht op de authentieke plaats.