Eerste filmvoorstelling over 'Gaudiacum'

De filmploeg met André De Leener (derde van rechts) en mensen van de Heemkundige Kring bij de kerk van Gooik.
Foto Marc Colpaert De filmploeg met André De Leener (derde van rechts) en mensen van de Heemkundige Kring bij de kerk van Gooik.
De film over de geschiedenis van 'Gaudiacum' dat later de gemeente Gooik werd, is na twee jaar hard werken gemonteerd en klaar om op 9 april in première te gaan. Twee jaar werkten tal van Gooikenaars aan de film die ook in heel wat scholen vertoond zal worden.

Als het van de enthousiastelingen van de filmploeg afhangt, dan kent binnenkort zelfs de kleinste inwoner de geschiedenis van de gemeente. Na twee jaar hard werken is de film eindelijk klaar. Alles begon met het blootleggen van de muurresten van de middeleeuwse burcht in Gooik tijdens de afbraakwerken van het oude klooster in de zomer van 2013.


Cineasten van dienst waren Roger Deprouw en Luc Holvoet en stuwende kracht achter de historische film André De Leener. Voor de acteurs en figuranten werd een beroep gedaan op heel wat Gooikenaars, re-enactors uit Fraire, Gent, Velzeke, Aubedchies.

Première

Ook de gemeente Gooik is opgetogen over het initiatief. "Het brengt het hart van de ontstaansgeschiedenis van onze gemeente op een begrijpelijke manier in beeld, dat kunnen we alleen maar toejuichen", sprak burgemeester Michel Doomst (CD&V). De film gaat in première op zondag 9 april om 14 uur in de cultuurschuur van De Cam in Gooik en de toegang is gratis.


(MCT)