313 grafzerken moeten verdwijnen

Op het kerkhof achter de kerk verdwijnen 313 graven.
Marc Colpaert Op het kerkhof achter de kerk verdwijnen 313 graven.
Liefst 313 graven moeten er verdwijnen op de begraafplaats in Oetingen. Nabestaanden zijn intussen op de hoogte gesteld. Na de ontgravingen wordt het kerkhof ook heringericht, zodat het onderhoud gemakkelijker kan verlopen. 

De gemeente gaat in het voorjaar van 2019 over tot een gedeeltelijke ontgraving van het oud kerkhof in Oetingen, gelegen achter de kerk. In totaal worden er 313 zerken weggevoerd en worden de stoffelijke overblijfselen begraven in een gemeenschappelijk graf. “Alle betrokken families zijn ondertussen op de hoogte gebracht”, meldt schepen van Openbare Werken Herman Anthoons (CD&V). “We beseffen dat voor de betrokken families, die het graf van een dierbare plots zien verdwijnen, deze ontgraving een zware emotionele gebeurtenis is. We zullen er dus ook op toezien dat deze werken op een serene manier worden uitgevoerd en dat alles volgens de wettelijke voorschriften zal verlopen.”

Gedenkplaat

De werfzone zal trouwens tijdens de duur van de werken volledig afgesloten worden en niet toegankelijk zijn. Na de ontgraving zal de gemeente het kerkhof zo inrichten dat het kerkhof in de toekomst gemakkelijker te onderhouden is. De gemeente voorziet tevens een gedenkplaat, met daarop alle namen van de ontgraven overledenen, ter hoogte van het gemeenschappelijk graf. De kostprijs van deze ontgraving bedraagt 50.000 euro. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.