"Deze ooievaar heeft emotionele waarde... Alsjeblieft, breng hem terug"

OPROEP VAN KERSVERSE MAMA AL 15.000 KEER GEDEELD OP FACEBOOK

De ooievaar, die door een inmiddels overleden familielid van Ilse Uylenbroeck gemaakt werd.
Foto Mozkito De ooievaar, die door een inmiddels overleden familielid van Ilse Uylenbroeck gemaakt werd.
Een houten ooievaar om de geboorte van je kindje aan te kondigen: zoals je die wel vaker ziet, stond er ook eentje voor de deur van Ilse Uylenbroeck. Maar niet zomaar eentje, want die ooievaar werd gemaakt door een intussen overleden familielid... en helaas vorige week gestolen. Ilse lanceerde een noodkreet op Facebook, die intussen al door bijna 15.000 mensen gedeeld werd.

Ilse en haar partner David hadden de ooievaar voor de deur van hun woning in de Lenniksestraat gezet om de geboorte van hun kindje aan te kondigen. Maar vorige week verdween de houten vogel. "Dat hebben we woensdag vastgesteld", zucht Ilse. "We zijn nog in de buurt op zoek gegaan, omdat we dachten dat iemand de ooievaar mogelijk ergens neergegooid had. Maar we vonden niets meer terug. Ik durfde het bijna niet aan de familie te vertellen."

Vijftien jaar geleden gemaakt

De ooievaar heeft dan ook heel wat emotionele waarde. Een familielid maakte de vogel vijftien jaar geleden zelf voor de geboorte van zijn dochter. Maar hij overleed eerder dit jaar, en Ilse wil dan ook niets liever dan de ooievaar terug te vinden. "Omdat het voor de dochter van dat familielid een aandenken aan haar vader is, en misschien wil ze er later ook de geboorte van haar eigen kinderen mee aankondigen", legt Ilse uit. "Omdat we nergens nog een spoor konden vinden, heb ik een oproep op Facebook geplaatst. En die oproep wordt zelfs gedeeld door mensen uit Nederland. Dat doet deugd, want ik wil niets liever dan dat het nieuws overal verspreid wordt. Voorlopig hebben we nog geen bruikbare tips gekregen, maar ik leef op hoop."


Ook de lokale politie werd op de hoogte gebracht, maar ook dat heeft voorlopig nog geen resultaat opgeleverd. "Ik hoop zelf nog altijd dat de mensen die onze ooievaar meenamen, hem gewoon terug komen plaatsen", zegt Ilse. "Ik ga zeker niet kwaad zijn. Zij weten wellicht ook niet hoe belangrijk die ooievaar voor onze familie is. Daarom is het heel belangrijk dat ons bericht zo breed mogelijk verspreid wordt. Zo kan het ook de mensen bereiken die onze ooievaar meenamen, en zo kunnen zij die binnenkort misschien teruggeven. Ik voel me zelf ontzettend schuldig over wat er nu gebeurd is. Maar ik hoop nog altijd op een goede afloop."


De beschrijving van de ooievaar die Ilse op Facebook plaatste, biedt nog wat meer details over de ooievaar. "Je kan hem herkennen aan de paarse vegen in de witte opschildering", laat ze weten. Bruikbare tips zijn intussen welkom op zoekdeooievaar@gmail.com.