Thuiszorg op het Roemeense platteland met hulp uit Glabbeek

Sinds het bezoek van het Actiecomite¿ aan Roemenie¿ in 2016 (foto rechts) is er al heel wat veranderd op vlak van thuiszorg.<>,klinkthetbijdeleden(fotolinks).
Bollen Sinds het bezoek van het Actiecomite¿ aan Roemenie¿ in 2016 (foto rechts) is er al heel wat veranderd op vlak van thuiszorg.<>,klinkthetbijdeleden(fotolinks).
Het Actiecomité Roemenië Glabbeek, dat in april 2016 in een project stapte om in zes Roemeense plattelandsgemeenten een thuiszorgorganisatie op te starten, heeft een voorlopige balans opgemaakt. Daaruit blijkt dat er nog werk aan de winkel is. Om geld in het laatje te brengen, wordt zaterdag een eetavond georganiseerd.

"Er is ter plaatse al heel wat gebeurd", zegt voorzitter Piet Henckens. "De statuten van de vrouwenvereniging in de gemeente Viscri werden uitgebreid, zodat die ook medische en sociale thuiszorgdiensten mag aanbieden. Er werden ook twee deeltijdse verplegers, een administratieve kracht en een coördinator voor de organisatie aangesteld. Voorts werd een wagen aangekocht, en een plan voor lid- en remgelden opgesteld. Momenteel werken we aan de accreditaties voor medische en sociale thuiszorg, die bij de overheid aangevraagd moeten worden. Op dit ogenblik krijgen 79 mensen thuiszorg."


De loonkost van het verplegend personeel en de coördinatie van het project wordt tot eind dit jaar betaald door een Zwitserse organisatie. De andere kosten zijn voor rekening van het Actiecomité Roemenië Glabbeek.

Bollen

Financiering

"De komende jaren wordt de rol van de Roemeense overheid op het vlak van financiering belangrijker", klinkt het. "Zodra de accreditatie voor de medische thuiszorg in orde is, zal een aantal medische behandelingen terugbetaald worden door het Roemeense gezondheidssysteem. Vanaf dat ogenblik zal de gemeente Bunesti, waar Glabbeek een jumelage mee aanging, ook financieel tussenkomen. Bunesti heeft 2.500 inwoners. Om een zekere toekomst voor de organisatie te garanderen en het personeel de mogelijkheid te bieden om voltijds tewerkgesteld te worden, is een populatie van 6.000 à 8.000 mensen nodig. Eens alle vergunningen in orde zijn, worden de gesprekken gestart om de omliggende gemeenten ook te bedienen."


Wie het Actiecomité Roemenië Glabbeek wil steunen, is zaterdag welkom vanaf 18 uur in het parochiecentrum in de Dorpsstraat in Kapellen. Daar wacht een kaas- en vleesbuffet met Roemeense wijnen.


(VDT)