Minder ongevallen dankzij afschaffing voorrang
van rechts in Glabbeek

Voorzitter van de gemeenteraad Simon Vandermeulen en burgemeester Peter Reekmans zijn tevreden met de resultaten als gevolg van de afschaffing van de voorrang van rechts.
Foto Baert Voorzitter van de gemeenteraad Simon Vandermeulen en burgemeester Peter Reekmans zijn tevreden met de resultaten als gevolg van de afschaffing van de voorrang van rechts.
De afschaffing van de voorrang van rechts in heel de gemeente eind 2017 levert een opvallende daling van het aantal verkeersongevallen op. Dit inspireert andere gemeenten, zoals Lede nu, om het Glabbeeks voorbeeld te volgen. Ook de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) wil zoveel mogelijk de voorrang van rechts in ons land afgeschaft zien.

Burgemeester Reekmans deed een vergelijkende studie voor en na de afschaffing en kwam tot de vaststelling dat het aantal verkeersongevallen dat in verband kan gebracht worden met de voorrangsregel in één jaar verminderde van 18 tot 3. De lokale politie van Glabbeek registreerde in beide periodes bij controles op een aantal locaties ook het aantal snelheidsovertredingen en mat de topsnelheden. “Het aantal genoteerde snelheidsovertredingen lag in de eerste helft van 2018 liefst 30 procent lager dan in dezelfde periode een jaar voordien. Qua topsnelheden werd een vermindering met 31,8 procent geregistreerd”, aldus Peter Reekmans.

“Het niet meer toepassen van de voorrang van rechts maakt het dus duidelijk veel veiliger, enkel en alleen omdat het nu duidelijk is in Glabbeek dat de hoofdwegen voorrang hebben op de kleinere wegen die erop aansluiten”, aldus burgemeester Reekmans. “Voor mij is dit een van de beste beslissingen die we in Glabbeek al namen op vlak van verkeersveiligheid en bovendien wordt deze beslissing gedragen door een overgrote meerderheid van de inwoners. Nog steeds spreken inwoners mij aan dat de afschaffing ervan een zeer goede beslissing was.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Nols

    Glabbeek de gemeente waar geen 10 meter fietspad te vinden is zal eens iets aan de verkeersveiligheid doen.