Mariaverering aan kapel Heinskensberg

Tijdens de openluchtviering aan de kapel Heinskensberg.
RV Tijdens de openluchtviering aan de kapel Heinskensberg.
In Wever, deelgemeente van Glabbeek, vindt al vier eeuwen lang een jaarlijkse verering van de maagd Maria plaats in de kapel op de Heinkensberg. Het feest van Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming gaat in openlucht door aan de kapel op donderdag 15 augustus om 10 uur. In geval van regenweer verhuist het gebeuren naar de Sint-Antoniuskerk. 

In de namiddag om 15 uur vertrekt de kleurrijke processie aan de Sint-Antoniuskerk van Wever en gaat tot aan de kapel van de Heinkensberg. Aan de kapel wordt er kort gebeden en brengt dit jaar volkskunstgroep ‘Het Weverke’ uit Genk hulde aan Maria. Nadien stapt de processie terug van de kapel naar de kerk. Bij aankomst opent parochiecentrum ’t Solveld haar deuren. Inwoners worden verzocht om een Maria- of Jezusbeeld voor hun woning te plaatsen.

Het Mariabeeld van de Heinkensberg werd, volgens de legende, omstreeks 1572-1573 aangebracht door de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca, geboren te Cadiz in Zuid-Spanje. Hij zou als legeraanvoerder van Alva een overwinning behaald hebben op één van de legers van Willem van Oranje. Als dankbetuiging liet hij de kleine kapel op de Heinkensberg bouwen. Hij overleed hier in het koude noorden in Attenrode in 1584, waar hij in de vroegere kerk werd begraven voor het altaar van O.-L.-Vrouw. Het graf werd weggehaald tijdens de bouw van de nieuwe kerk. De kapel werd meermaals uitgebreid, onder andere in 1900. In 1922 werd er een koor aangebouwd ter gelegenheid van de viering van de 350ste verjaardag van de kapel. In 1966 werd de vervallen kapel heropgebouwd onder pater-pastoor Savonet. En in 2015 werd het dak van de kapel nog volledig vernieuwd en geïsoleerd op initiatief van de kerkfabriek.

Het nieuw processiecomité, opricht in 2017, leidt het geheel in goede banen. Wie wil deelnemen kan contact nemen met Francine Vandeput op 0471 51 45 27.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.