Maker van 'de Kotmadam' met pensioen

BRONSGIETER LUC DE BLICK MAAKTE OOK BEELD VOOR BILL GATES

De Blick maakte onder meer het beeld van de Kotmadam en een beeld voor Bill Gates
Baert Marc De Blick maakte onder meer het beeld van de Kotmadam en een beeld voor Bill Gates
Bronsgieter Luc De Blick (64) uit Glabbeek gaat eind dit jaar met pensioen. Hij maakte duizenden beelden. Zijn bekendste werk is dat van de 'Kotmadam' op de Oude Markt in Leuven. Maar De Blick goot ook beelden voor Bill Gates en Alain Delon. Zijn werken sieren bovendien prestigieuze gebouwen en locaties in China, Japan en Maleisië.

(boven rechts)


(onder rechts)


Luc De Blick stopt met zijn stiel om gezondheidsredenen. "Ik zit al sinds mijn kindertijd in het stof en de vuiligheid", zegt hij. "Mijn vader was molenaar. Nadien creëerde ik zelf stof door te lassen, zandstralen en bronsgieten. Ik wil deze job niet blijven doen tot ik er bij neerval."


Luc startte zijn carrière al in de kleuterschool. "Omdat ik goed kan tekenen, vroeg de kleuterjuf me alle leden van een gezin in het groot op de muur te tekenen", zegt hij. "Toen ik 11 jaar was, maakte ik mijn eerste schilderijen . In de Provinciale Normaalschool in Tienen leerde ik allerlei kunsttechnieken tijdens de hobbyklassen. En in de kunstschool Sint-Lucas in Brussel startte ik met beeldhouwen."

Baert Marc

Schoonheid van beelden

Toen Luc met leerkracht Harry Elström naar de Compangnie des Bronzes in Brussel trok, ging een nieuwe wereld voor hem open. Dit is de wereldvermaarde bronskunstgieterij, waar ook de wereldberoemde beeldhouwer Auguste Rodin lid van was. "Tussen het stof en de vuiligheid ontdekte ik de schoonheid van de beelden. Ik wist meteen: dit wil ik ook doen."


Hij was vijf jaar lid, leerde er alle aspecten van het vak kennen en maakte er unieke kunstwerken. Toch is zijn meest bekende werk het beeld 'De Kotmadam' op de Oude Markt in Leuven van boetseerder Fred Bellefroid, dat hij in brons goot. Veel boetseerders laten hun kunstwerken door Luc in het brons gieten. Zo hebben veel bekende sporters, zoals Sven Nys, Kim Gevaert en Mark Cavendish, een trofee op hun kast staan die door Luc werd gegoten. Maar ook koning Boudewijn gaf een 'Manneke Pis' van Luc aan de Indonesische president Soekarno. Zelfs Bill Gates en Alain Delon hebben een beeld van Luc in hun bezit. In de Chinese stad Huajia plaatste de bronsgieter uit Glabbeek zestig bronzen beelden van dansende figuren die hij volledig zelf ontwierp. In een winkelcentrum in het Japanse Shimodo dansen enkele van zijn figuren op de klanken van een beiaard.


In zijn atelier in Glabbeek staan duizenden kunstwerken. Wat daar mee zal gebeuren, weet hij nog niet. "Ik heb vruchteloos geprobeerd om ze naar de site van de Compagnie des Bronzes te verhuizen. Een museum openen in mijn achtertuin is ook niet mogelijk." Luc was 42 jaar bronsgieter en hij gaf vijf jaar les. Momenteel werkt hij aan zijn laatste kunstwerk: een bronzen zitbank met vier levensgrote figuren. Daarna stopt hij er definitief mee. "Ik ga nu terug tekenen en schilderen, zodat ik niet meer voortdurend in het stof zit."

Baert Marc