Glabbeek krijgt dreigbrief van voetwegenactivist Marc Van Damme 

Burgemeester Reekmans: “Wij laten ons niet chanteren door deze man”

Reekmans toont de brief die hij van Marc Van Damme kreeg
VDT Reekmans toont de brief die hij van Marc Van Damme kreeg
De verklaringen van de burgemeester van Glabbeek hebben voetwegenactivist Marc Van Damme blijkbaar boos gemaakt, want de gemeente kreeg een aangetekende brief van de man in de brievenbus waarin hij dreigt met dwangsommen. “Hij beweert dat Glabbeek de dading volgens hem onvoldoende zou nakomen”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Glabbeek sloot in 2017 een dading af met Marc Van Damme waarin duidelijk staat dat de gemeente vijftien jaar de tijd heeft om het trage wegenplan uit te voeren. “We hebben ons geëngageerd om elk jaar de dossiers van vijf trage wegen te behandelen. In zijn aangetekende brief beweert de voetwegenactivist nu dat de gemeente hem nog niet voldoende informeerde over de initiatieven die al genomen werden. Nochtans kreeg hij eind 2019 een duidelijke mail waarin alle initiatieven werden toegelicht”, aldus burgemeester Reekmans.

Tijdsdruk

Volgens burgemeester Reekmans is de aangestelde landmeter de laatste hand aan het leggen aan de opmeting van meerdere trage wegen zodat deze op de gemeenteraden van februari en maart kunnen behandeld worden. “Maar als voetwegenactivist Van Damme denkt de gemeente te kunnen afdreigen en ons nu tijdsdruk wil opleggen met dwangsommen, zal niets ons tegen houden om al deze trage wegen één na één af te schaffen”, zegt de burgemeester resoluut. “Want wij laten ons in Glabbeek niet chanteren door deze man. Onze beleidsvisie is heel duidelijk: nuttige trage wegen zullen we herwaarderen, pestwegen die door mensen hun eigendommen lopen, schaffen we een voor een af.”

Onze beleidsvisie is heel duidelijk: nuttige trage wegen zullen we herwaarderen, pestwegen die door mensen hun eigendommen lopen, schaffen we een voor een af

Burgemeester Peter Reekmans

Glabbeek kwam onlangs in aanvaring met voetwegenactivist Marc Van Damme. Het kwam zelfs tot een rechtszaak over het al dan niet heropenen van voetweg 43, die door een fruitbedrijf in Attenrode-Wever loopt. Glabbeek trok uiteindelijk aan het langste einde en deed Van Damme 4.628 euro aan gerechtskosten ophoesten.

Debat

“We willen zeker nuttige trage wegen in kaart brengen en kregen zelfs recent 35.000 euro Europese subsidies om onze trage wegen te herwaarderen, maar als voetwegenactivist Vandamme nu komt dreigen met dwangsommen, zullen we eerst voorrang geven aan trage wegen af te schaffen in plaats van te herwaarderen, want vanuit Glabbeek zal hij nooit één euro aan dwangsommen krijgen”, zegt Reekmans.  “Ik ga trouwens graag eens een debat aan met deze zelfverklaarde voetwegenactivist zodat de publieke opinie eindelijk eens ontdekt dat de man zijn bankrekening belangrijker vindt dan een ordentelijk tragewegenbeleid.” 

“Onze overeenkomst was en is duidelijk: Glabbeek dient mij jaarlijks minstens de vijf wegen mee te delen die tot hiertoe werden ‘behandeld’ in de zin van onze overeenkomst. Dat wil zeggen dat vandaag moet blijken dat minstens vijftien trage wegen ‘behandeld’ moeten zijn”, reageert Marc Van Damme. “Uit de toegestuurde documentatie van de gemeente kan ik onvoldoende opmaken of de dading gerespecteerd wordt. Ik hoop dan ook de nodige info weldra te krijgen.” 
51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny verbeeck

  Een landbouwer die een trage weg inpalmt , verdient er een goede boterham aan . Dat op kosten van de gemeenschap . Leuk . Het gerecht bepaalt de dwangsom . Gerecht verdedigt de wet . De burgemeester dient de wet na te leven .

 • ivan DEJONGHE

  denk dat die marc nooit van zijn leven gewerkt heeft als hij al zijn tijd in die dommigheden kan steken en nu probeert wat binnen te halen van de maatschappij

 • stef Agneessens

  Lekker stoer, maar ik hoop voor de burgers van Glabbeek dat zijn dossier ook echt in orde is. Met 1,6 miljoen Aarschotse eurootjes op zijn rekening, heeft hij alleszins een goedgevulde oorlogskas!

 • Ronny Verstraete

  Met wat houd die zeveraar zich bezig....hij zou beter gaan werken

 • hugo van der speeten

  Dat fenomeen bestaat in alle steden en dorpen , meestal begoede burgers met politieke connecties die bouwgronden naast wandelwegen goedkoop aankopen om deze daarna in te palmen . Deze man heeft het gelijk aan zijn kant en doet er tenminste wat aan.