Glabbeek keurt plannen voor een veiligere Tiensesteenweg (N29) goed

Burgemeester Reekmans en raadslid Vermeulen met de plannen bij de steenweg.
VDT Burgemeester Reekmans en raadslid Vermeulen met de plannen bij de steenweg.
De plannen om de steenweg Diest-Tienen, tussen Bunsbeek en Glabbeek, veiliger te maken, zijn eindelijk klaar én goedgekeurd. "Gevaarlijk inhalen wordt onmogelijk, fietsers krijgen meer comfort op nieuwe paden, en oversteken wordt een pak veiliger", vat gemeenteraadslid Simon Vandermeulen (Dorpspartij) het samen.

Simon Vandermeulen verloor veertien jaar geleden zijn broer Dries, die om het leven kwam bij een ongeval op de steenweg Diest-Tienen (N29). Sindsdien dringt hij bij het Vlaams Gewest aan op een heraanleg van dit zwarte verkeerspunt, dat de jongste tien jaar nog enkele dodelijke slachtoffers eiste. Een grondige heraanleg van de steenweg tussen Bunsbeek en Glabbeek stond oorspronkelijk op de planning voor 2017. Er zouden nieuwe funderingen en rioleringen komen, alsook een nieuw wegdek en fietspaden. De plannen werden echter afgeblazen.

"Maar nu valt er eindelijk goed nieuws te melden", zegt Vandermeulen. "Het gewest heeft plannen klaar voor de volledige vernieuwing van de riolering, een nieuw wegdek, nieuwe verhoogde fietspaden en meerdere veilige oversteekzones voor voetgangers en fietsers. Er komen ook verkeerseilanden, zoals er al eentje is aan het kruispunt met de Schoolstraat. Die verkeerseilanden zijn gepland op de kruispunten van de N29 met de Baekveldstraat-Baakstraat, Pamelenstraat-Pepinusfortstraat, Meenselbeekstraat, Craenenbroekstraat en ter hoogte van voetbal Glabbeek. Dankzij die verkeerseilanden kunnen zwakke weggebruikers deze kruispunten veilig oversteken, en kan er hier niet langer gevaarlijk ingehaald worden."

Afgelopen vrijdag keurde het gemeentebestuur van Glabbeek de plannen principieel goed. "Nu zal het Vlaams Gewest de financiële middelen voor dit dossier inschrijven in het investeringsprogramma 2020-2022", pikt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) in. "De Tiensesteenweg is een gewestweg, en dus worden deze werken volledig door de Vlaamse overheid betaald. Aan de overzijde van de voetbal in Glabbeek zal de gemeente wel een nieuwe parking aanleggen, die aansluit bij de bestaande sporthalsite. Ter hoogte van deze nieuwe parking komt een extra beveiligde oversteekzone."

Al moet gezegd: de heraanleg op zich zal lang niet alle zware voeten tot inkeer brengen. "Ik ben dan ook blij dat we in de voorbije maanden ook het dossier voor trajectcontrole tussen Bunsbeek en Kapellen al goedgekeurd kregen. Nog voor het einde van het jaar worden de vaste flitscamera's al vervangen", besluit raadslid Vandermeulen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.