Glabbeek en Middelkerke gaan verbroedering aan

Jean-Marie Dedecker en Peter Reekmans zijn al jarenlang boezemvrienden.
VDT Jean-Marie Dedecker en Peter Reekmans zijn al jarenlang boezemvrienden.
Glabbeek is officieel verbroederd met de kustgemeente Middelkerke. Dat is niet zo verrassend als je weet dat Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) al jaren zeer goed bevriend is met collega-burgemeester Jean-Marie Dedecker (N-VA) van Middelkerke. “Mijn eventuele nationale ambities zullen enkel aan zijn zijde zijn”, aldus Reekmans.

Heel wat gemeenten hebben jumelages of verbroederingen met andere gemeenten in het buitenland, maar officiële verbroederingen tussen gemeenten in Vlaanderen gebeuren eerder zelden of nooit. Glabbeek en Middelkerke brengen hier nu verandering in en gaan een duidelijk engagement aan om rond verschillende domeinen te gaan samenwerken. “In een eerste fase omvat de verbroedering vooral toeristische initiatieven, waarbij de kustbewoners op uitstap kunnen komen naar fruitgemeente Glabbeek in het binnenland. En de inwoners van Glabbeek kunnen tijdens de zomermaanden op uitstap naar kustgemeente Middelkerke”, aldus Peter Reekmans.

De verbroedering werd vanavond bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dorpspartij. In zijn speech gaf Peter Reekmans te kennen dat hij hier vandaag niet zou staan als burgemeester mocht hij ruim tien jaar geleden van Jean-Marie Dedecker niet de kans gekregen hebben om naar het Vlaams parlement te gaan. “Dankzij dit parlementair mandaat leerde ik niet alleen in Brussel de weg kennen voor heel wat dossiers die onze gemeente nog elke dag ten goede komen, maar dankzij dit mandaat ontdekten ook onze inwoners dat ik wel degelijk de juiste man was om onze gemeente te gaan leiden. Doordat Jean-Marie de enige was die mij ooit politieke kansen gaf, heeft hij hiervoor mijn absolute en onvoorwaardelijke loyaliteit.”

“Peter is een harde werker die met veel dossierkennis en inzet zijn klein dorp de voorbije jaren als burgemeester op de kaart zette”, aldus Jean-Marie Dedecker. “Voor hij er burgemeester werd, wist amper iemand Glabbeek liggen, maar vandaag haalt deze kleine gemeente door hem regelmatig de nationale pers. Ik hoorde onlangs nog dat er zelfs inwoners van Middelkerke afzakten naar Glabbeek voor de berging van de gecrashte bommenwerper uit WO II. Onze persoonlijke band speelt natuurlijk een rol bij deze jumelage tussen onze gemeenten, maar deze officiële verbroedering zal veel verder gaan. Zo willen we de facturen van gezinnen goedkoper maken voor heel wat basisbehoeften die door de vele intercommunales vandaag peperduur werden. Samen gaan we op zoek naar nieuwe spelers op de private markt en zullen we onze gezinnen minder kunnen laten betalen voor pakweg afval en drinkwater.”

Peter Reekmans gaf vanavond ook te kennen dat zijn eventuele nationale ambities enkel aan de zijde van Jean-Marie Dedecker zullen zijn. “Dat doet mij besluiten bij de Dorpspartij, onze partij voor ons dorp. Dit idee kon enkel slagen door mijn politieke leerschool in Brussel en de eerste pioniers die hun nek uitstaken voor dit uniek dorpsproject. Samen met Hans Hendrickx, Matthias Mertens en Tom Struys werd de Dorpspartij feitelijk opgericht op mijn verjaardag in mijn living. Intussen groeide we uit tot een hechte familie met heel wat sterke mannen en vrouwen met een groot hart voor Glabbeek. De Dorpspartij is en blijft mijn baby, zeg maar mijn tweede kind. Maar ik zag de voorbije jaren dit kind opgroeien en weet vandaag dat het in goede handen is. Met een ijzersterke eerste schepen Kris Vanwinkelen aan mijn zijde kan ik vanaf nu al eens meer op vakantie vertrekken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.