Gemeente organiseert herdenking Wapenstilstand op maat van leerlingen

Op donderdag 10 november organiseert de gemeente Glabbeek een herdenking op maat van de leerlingen van de derde graad van de basisscholen in de gemeente.

Om 10 uur worden de ruim 200 leerlingen ontvangen in GC De Roos waar ze traditioneel een gastles krijgen over de herdenking van Wapenstilstand van burgemeester Peter Reekmans. Om 11.30 uur gaan alle leerlingen samen met het gemeentebestuur en Defensie bloemen leggen aan het herdenkingsmonument aan de kerk van Glabbeek.


"Omdat het risico bestaat dat de komende generaties steeds minder zullen te weten komen over deze donkere episodes uit onze geschiedenis, vinden wij als gemeentebestuur herdenkingsinitiatieven op maat van onze scholen enorm belangrijk", aldus Reekmans. "De geschiedenis moet voor onze jongere generaties een waarschuwing zijn voor de gevolgen van oorlogsgeweld. Net hier ligt een belangrijke taak weggelegd voor ons als gemeentelijke overheid om te blijven investeren in herinneringseducatie en in goed onderwijs. Het is belangrijk dat initiatieven zoals deze op lokaal vlak ontplooid worden. Het maakt de gevolgen van een 'groot' historisch feit veel tastbaarder en reëler. De oorlog is ineens veel dichterbij en veel minder ver van ons bed." (VDT)