Engelse bommenwerper levert expo op

OPGEGRAVEN BROKSTUKKEN WORDEN WEER IN ELKAAR GEPUZZELD

Stuk voor stuk worden de vliegtuigonderdelen schoon gespoten.
Bollen Stuk voor stuk worden de vliegtuigonderdelen schoon gespoten.
Nog een hele week worden de brokstukken van de opgegraven Engelse bommenwerper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een weide in de Pamelenstraat in Bunsbeek crashte, gereinigd aan de loodsen aan het oude militaire domein. "Nu al is duidelijk dat er heel wat stukken mooi bewaard zijn gebleven", zegt Benny Ceulaers van de The Planehunters.

Tijdens het Wapenstilstandweekend was er heel wat animo rond de opgravingen van de resten van het gecrashte vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Tal van brokstukken werden beetje bij beetje uit de drassige grond in de Pamelenstraat naar boven gehaald. Ze werden allemaal verzameld aan de loodsen van het vroegere militaire domein. "Maandag zijn we gestart met de reiniging, want de stukken zitten onder de klei", zegt Benny Ceulaers. "Dat is geen klein werkje, want we hebben heel wat resten bovengehaald."

Alle brokstukken worden verzameld in de loodsen van het vroegere militair domein.
Bollen Alle brokstukken worden verzameld in de loodsen van het vroegere militair domein.

Staart

Wat nu al opvalt, is dat er veel brokstukken van de staart van het toestel zijn teruggevonden. "En dat is toch wel verrassend. Je zou verwachten dat het vliegtuig met de snuit de grond is ingegaan en niet met de staart. Verder onderzoek zal duidelijkheid moeten brengen. Wat verder opvalt, is dat heel wat stukken bijzonder goed bewaard gebleven zijn. Dat heeft te maken met de kleigrond. In zandgrond bewaart dit niet zo goed, maar kleigrond houdt alles luchtdicht en dat maakt dat we echt wel een mooie expo in Glabbeek zullen kunnen opzetten."


Die expo wordt verwacht in april-mei. "In afwachting daarvan moet er nog heel wat gebeuren", legt Benny uit. "Deze week worden de brokstukken nog verder schoongemaakt. Daarna worden alle puzzelstukjes bij elkaar gelegd in de hoop zo de puzzel weer zo compleet mogelijk te maken. We maken dus, zoals bij grote vliegtuigcrashes ook gebeurt, een reconstructie van hoe de crash zich precies heeft kunnen voordoen."

Terug naar Engeland

Na de expo zullen de resten van de Lancaster voor een groot deel overgebracht worden naar het For Freedom Museum in Knokke-Heist. De overige stukken worden verscheept naar Waterbeach Cambridge in Engeland waar het toestel samen met 169 andere bommenwerpers op 5 maart 1945 opgestegen was.