"Wateroverlast tegen eind 2019 tot minimum herleid"

Gemeente start laatste dossiers op

Schepen Kris Vanwinkelen bij een bekenfrees.
Bollen Schepen Kris Vanwinkelen bij een bekenfrees.
Problemen die jarenlang wateroverlast veroorzaakt hebben, werden de jongste jaren stevig aangepakt. Momenteel worden de laatste dossiers opgestart.

In onder andere Bunsbeekdorp en Attenrode-centrum werd het waterprobleem met structurele aanpassingen volledig opgelost. De gemeente investeerde in heel wat nieuw materiaal, waaronder twee bekenfrezen waarmee beken en grachten effectiever onderhouden kunnen worden. In 2017 werd ook een nieuwe gemeentelijke subsidie ingevoerd voor de plaatsing van een terugslagklep. Met dat hulpmiddel kan je voorkomen dat afvalwater bij hevige regenval vanuit de riolering in de privéwaterafvoer terechtkomt. 

"We hebben in de voorbije periode een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan opgemaakt om bodemerosie, wateroverlast en modderlast op de laatste watergevoelige locaties in de gemeente op te lossen", zegt eerste schepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij). "Met ons bodemerosieplan hebben we de basis gelegd om ook in de volgende legislatuur heel wat concrete maatregelen te nemen. Er wordt in het plan een onderscheid gemaakt tussen verschillende types schadegevallen: modderoverlast op wegen, wateroverlast op wegen, verstopping van rioleringen,... De knelpunten die geïnventariseerd werden, situeren zich in deelgemeente Bunsbeek in de Moutsbornstraat, Boeslintersebeek en Houtemstraat. In deelgemeente Glabbeek is dat in de Kapellenstraat, Grotestraat, Rode en Kromstraat. In Kapellen gaat het om de Dorpsstraat en Sint-Katarinastraat, en in Attenrode-Wever om de Langstraat, Heirbaan, Butschovestraat, Torenstraat, Doelaagstraat en Halensestraat."

In het verleden stroomde meermaals water en modder van de omliggende velden naar Bunsbeekdorp.
Foto Bollen In het verleden stroomde meermaals water en modder van de omliggende velden naar Bunsbeekdorp.

"We hebben het volledige dossier voor al deze investeringen in de voorbije weken afgewerkt", zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). "We krijgen hier liefst 75 procent Vlaamse en 15 procent provinciale subsidies voor. Eind september werden de dossiers opgestart voor de Moutsbornstraat, de Rode, de Kromstraat, Kapellenstraat, Dorpsstraat en Sint-Katarinastraat. Samen met de collectorwerken in de Torenstraat, die nog dit jaar van start gaan, wordt ook de wateroverlast in de Torenstraat en Butschovestraat aangepakt. In de loop van 2019 wordt het laatste dossier voor de Torenstraat, Langstraat en Doelaagstraat opgestart. Wij garanderen met dit plan dat we voor eind 2019 wateroverlast in onze gemeente tot een absoluut minumum zullen herleiden."

Een archiefbeeld van wateroverlast in de gemeente.
Bollen Een archiefbeeld van wateroverlast in de gemeente.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.