“Je reinste hypocrisie!”: activist die al jaren strijdt voor heropening voetwegen, heeft zelf zwembad aangelegd op voetweg

Lowie Steenwegen voert al jaren strijd om voetwegen opnieuw open te krijgen, maar blijkt er zelf één bebouwd te hebben. “Als dat zo is, dan zal ik die weer openstellen.”
Bollen Lowie Steenwegen voert al jaren strijd om voetwegen opnieuw open te krijgen, maar blijkt er zelf één bebouwd te hebben. “Als dat zo is, dan zal ik die weer openstellen.”
Lowie Steenwegen (Samen Groen), die zich al jaren inzet om voetwegen die door woningen en bedrijven lopen te heropenen, blijkt nu zelf zo’n trage weg naast zijn huis afgesloten te hebben. “Grof, cynisch en hypocriet”, reageert burgemeester Peter Reekmans. En mogelijk krijgt het verhaal ook een staartje, want enkele inwoners hebben nu officieel gevraagd om de bewuste voetweg te heropenen.

Aan afgesloten voetwegen ook in Glabbeek geen gebrek. In deze kwestie gaat het om ‘nummer 79' in Zuurbemde. Dat pad werd enkele jaren geleden blijkbaar afgesloten door de eigenaar van de aanpalende woning in de Bergstraat, die vervolgens ook op het wegtracé aan het verbouwen ging.

Dat is wel vaker gebeurd, maar hier is het vooral opvallend wie achter de sluiting van het pad zit. Het gaat om Lowie Steenwegen, die zelf al jaren strijdt om voetwegen te heropenen. “Een verbeten strijd om pestwegen die door woningen en bedrijven lopen, te laten heropenen”, noemt burgemeester Peter Reekmans het. “Maar nu blijkt dat hij zelf bij de verbouwing van zijn woning het tracé van voetweg 79 ingenomen heeft. Hij heeft er onder meer een zwembad op aangelegd... Dat is ronduit grof, cynisch en enorm hypocriet.”

Voetwegenactivist

Opvallend genoeg procedeert Steenwegen momenteel samen met voetwegenactivist Marc Van Damme tegen een inwoner van deelgemeente Attenrode, omdat die laatste een woning en fruitbedrijf heeft staan op het tracé van een andere voetweg — eentje die al honderd jaar verdwenen was. “Ze vragen via het gerecht de nietigverklaring van de bouwvergunning van de woning én het fruitbedrijf, dat uit het jaar 2000 dateert”, stipt Reekmans aan. “De rechter in eerste aanleg noemde hun eisen onlangs nog ronduit ontoelaatbaar. Ze kregen dan ook over de hele lijn ongelijk en een gepeperde rekening van bijna 5.000 euro aan gerechtskosten.”

Burgemeester Peter Reekmans.
Bollen Burgemeester Peter Reekmans.

Boven de wet

Toch lieten Steenwegen en Van Damme het daar niet bij: zij gingen in beroep tegen de uitspraak in eerste aanleg. “Ze blijven dus andere inwoners dagvaarden om een trage weg weer open te krijgen, maar tegelijk vinden ze dat zij zelf boven de wet staan”, aldus Reekmans. “Je reinste hypocrisie. Als Samen Groen (oppositie in Glabbeek, red.) nog enige geloofwaardigheid wil behouden, dan is het hoog tijd dat figuren als deze uit de partij gezet worden.”

Intussen zegt Lowie Steenwegen niet op de hoogte te zijn van het bestaan van voetweg 79. “Als die er al is, dan grenst die niet aan een opengestelde trage weg”, reageert hij. “Volgens mij staat die niet in de atlas van de prioritair open te stellen trage wegen. Maar als die weg begaanbaar is, dan ben ik bereid om die open te stellen.”

Maar dat Steenwegen niet op de hoogte was van het bestaan van voetweg 79, noemt Reekmans “onzin”. “Lowie Steenwegen zat jaren geleden zelf in de werkgroep om prioritaire wegen open te stellen, en daar lag ook voetweg 79 op tafel. Hij had die dus al moeten heropenen.”

Een kaart van de trage wegen in Glabbeek, met daarop nummer 79.
Bollen Een kaart van de trage wegen in Glabbeek, met daarop nummer 79.51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Desmet

  Je moet Reekmans kennen, en met een grote korrel zout nemen... Manipulator eerste klas.

 • Raymond De Ridder

  Waar halen die gasten het geld vandaan om die processen te betalen? Uit hun eigen zak? Waarschijnlijk niet.

 • Dirk Knockaert

  In een privé zwembad zijn er geen pestende jongeren....

 • Mario Roman

  Hopelijk mag hij zijn zwembad afbreken voor de voetweg te heropenen.

 • anna vandenberg

  En de buurtweg van het fruitbedrijf werd al honderd jaar niet meer gebruikt en de woning staat er al twintig jaar, wat is het verschil, de ene is van Groen die denken dat ze op alles recht hebben, herinner hun slogan, ik eis, ik wil, een ander mag niet meedoen aan onze warme samenleving, Lees, ik wil heb op alles alleen recht. Een zwembad voor een Groene, kan hij niet in een openbaar zwembad gaan zwemmen en wij moeten ons schuldig voelen als we ons douchen.