Vrijgelaten ‘cannabisboeren’ smeken collega’s om steun: “Wie kan ons 100 euro lenen om eten te kopen in de supermarkt?”

De boerderij in Zevekote waar een cannabisplantage werd gevonden.
Benny Proot De boerderij in Zevekote waar een cannabisplantage werd gevonden.
De onderzoeksrechter heeft landbouwerszoon en slager Nico D. (39) uit Moere aangehouden op verdenking van de teelt van cannabis. Zijn ouders, Rik D. (65) en Fientje J. (63), zijn vrijgelaten vanwege hun toestand en om voor de dieren te zorgen. De familie ontkent alle betrokkenheid. “Mijn cliënt zegt dat Nederlanders de stal huurden. Hij was niet op de hoogte van de kweek”, zegt de advocaat van de zoon. Alleen... het huis is verbonden met de varkensstal in kwestie. De ouders smeken hun collega-landbouwers intussen om steun.

In de varkensstal waar tot dinsdag een plantage van 2.400 cannabisplanten te vinden was, is geen enkel plantje meer te zien. Wel nog de verbrande restanten van ventilatoren en generatoren. Rik D. (65) en Fientje J. (63) zijn opnieuw thuis. Ze wisten volgens hun verklaringen niet dat er cannabis werd gekweekt in de stallen. 

“Dat is ook de verklaring van mijn cliënt. De familie verhuurde de leegstaande loods aan Nederlanders en was zich van geen kwaad bewust”, zegt Joachim Vanspeybrouck, advocaat van de aangehouden zoon. Die verklaring lijkt onwaarschijnlijk aangezien het huis via een koterij verbonden is aan de varkensstal. Een wietgeur is sterk en generatoren maken een pak lawaai. 

De familie verhuurde de leegstaande loods aan Nederlanders en was zich van geen kwaad bewust

Advocaat Joachim Vanspeybrouck
De deel van de varkensstal waar zich tot dinsdag een cannabisplantage bevond. Nu zijn enkel nog de restanten van ventilatoren te zien.
BBO De deel van de varkensstal waar zich tot dinsdag een cannabisplantage bevond. Nu zijn enkel nog de restanten van ventilatoren te zien.

Vrij maar verdacht

Dat de ouders op vrije voeten zijn, betekent niet dat ze niet verder verdacht worden. Het parket van Brugge geeft enige duiding. “Voorlopige hechtenis, een beslissing van de onderzoeksrechter, zegt ook niets over schuld en onschuld. Zo’n maatregel wordt genomen als er bijvoorbeeld vluchtgevaar is. Als iemand vrijgelaten wordt, betekent dat net zo min dat er geen onderzoek lopende is”, schetst procureur Fien Maddens. Ze bevestigt dat momenteel enkel de zoon is aangehouden. Het lijkt wel duidelijk dat de zoon de spilfiguur is en alle touwtjes in handen had. 

De reden dat de ouders niet in voorhechtenis zitten, en het parket dat evenmin van de onderzoeksrechter eiste,  is tweeledig. Enerzijds is er hun fysieke toestand. Rik D. verloor een been tijdens een ongeval en Fientje J. verloor een been door amputatie wegens botkanker. Anderzijds zitten op de boerderij nog dieren die verzorgd moeten worden. Het gerecht liet wel alle bankrekeningen blokkeren en nam alle aangetroffen geldsommen in beslag. 

In de Haelinckstraat in Zevekote woedde een zware stalbrand.
BBO In de Haelinckstraat in Zevekote woedde een zware stalbrand.

Geen cent meer

Intussen kwamen enkele collega-landbouwers naar het erf om geleende of gehuurde spullen op te halen nadat ze het nieuws van de cannabisplantage hadden vernomen. Het landbouwersechtpaar vroeg aan verschillende onder hen om een honderdtal euro te lenen. ‘We hebben geen enkele cent meer, zelfs niet om naar de supermarkt te gaan’, vertelden Rik en Fientje. “Ik weigerde, want wil hier niets mee te maken hebben”, getuigt een collega-landbouwer anoniem. Vrijdag komt Nico D. voor de raadkamer met het oog op een verdere aanhouding. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maarten Lapeire

  Typisch de belgische staat. Iemand niet in voorarrest houden maar wel al hun geld blokkeren, en de cash in beslag nemen. Die zoon is dan toch beter af, hij krijgt nog eten op onze kosten...

 • frank versammen

  maak dat legaal > wtf in grote delen van de wereld is dat legaal en worden de aandelen op de beurs daarvan verhandeld zelfs

 • Marc Lehaen

  Dat elke gebruiker zijn eigen wiet eens teelt , probleem opgelost...gebruiken doen ze toch .

 • Rudy Vanhaverbeke

  Mooie collega ??

 • BERT VANHOECKE

  Altijd diezelfde onzin : ze wisten niet dat er cannabis gekweekt werd .....nee Nederlanders huren hier iets om patatten te stockeren. Die natuurlijk moeten worden warmgehouden met generatoren. En diw patatten worden midden in de nacht opgehaald.