Nieuw beleid: stad volgt zwerfkatten nauwer op

Illustratief beeld
Kristien Bollen Illustratief beeld
Gistel kiest voor een actievere inzet op een diervriendelijk zwerfkattenbeleid. Dat laat schepen van Milieu Wim Aernoudt weten. Het vangen en behandelen van zwerfkatten zal nu op het volledige Gistelse grondgebied gebeuren. “Er is ook een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met het dierenopvangcentrum het Blauwe Kruis. Gistel draagt voortaan ook 30 cent per inwoner bij in plaats van 25 cent.”

De opgehaalde zwerfkatten worden allereerst naar een schuthok gebracht, waar zowel de politie als de Gistelse werkliedenploeg toegang tot hebben. “Hierdoor kunnen we er 24 op 24 uur terecht met gevangen dieren. Zwerfkatten die niet meer te socialiseren zijn, kunnen er niet terecht. De gevangen zwerfkatten worden daarna onderzocht door een Gistelse dierenarts. Zieke katten laten we inslapen, niet mensenschuwe en gezonde katten en kittens worden naar het Blauwe Kruis gebracht voor herplaatsing”, zegt bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA). “De dienstverlening van het Blauwe Kruis van de Kust komt neer op de opvang van bij wet in beslag genomen dieren - honden, katten en tamme knaagdieren. We zetten schuwe dieren na sterilisatie/castratie en plaatsing van een chip opnieuw uit in Gistel.”

Dode dieren

Dode dieren die op het openbaar domein aangetroffen worden, worden opgehaald door de gemeentelijke diensten. De dieren worden in een frigo bewaard voor de eigenaars die hun huisdier wensen af te halen. “Na één week worden ze ingevroren en later afgehaald door erkend ophaler Rendac. Ook daarvoor sloot Gistel een contract af met Rendac.” 

Facebook

Het is het team van de Gistelse werkliedenploeg dat de zwerfkatten vangt en terugplaatst. “We kunnen echter ook rekenen op een sterke en gemotiveerde ploeg vrijwilligers”, zegt Aernoudt. “Zonder hun inzet zou de versterking van het beleid niet mogelijk zijn. De vrijwilligers verenigden zich in een eigen werkgroep. Je kan ze bereiken voor vragen, meldingen, hulp en giften via de Facebookpagina ‘Zwerfkatjes Gistel’. We hopen tegen het einde van het jaar sterke resultaten te kunnen voorleggen. Het is belangrijk dat de zwerfkatten in Gistel actief worden opgevolgd en diervriendelijk worden behandeld. De aangroei moeten we absoluut onder controle houden. En daar moet iedereen zijn steentje aan bijdragen”, vindt Aernoudt. Zwerfkatten kunnen gemeld worden op de milieudienst via milieudienst@gistel.be of 059/27.02.20.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • therese vanneste

    Heel goed gedaan van jou ,Schepen Aernoudt!Ik duim ervoor dat Bredene eindelijk ook ageert.