Gistel ondertekent Burgemeestersconvenant voorlopig niet: “Gaan niet mee in beloftecultuur”

In Gistel staan momenteel acht windturbines
Benny Proot In Gistel staan momenteel acht windturbines
Op vandaag heeft Gistel het Europese Burgemeestersconvenant nog niet heeft ondertekend als één van de weinige steden en gemeenten in Vlaanderen. “We gaan niet mee in dergelijke beloftecultuur”, zegt bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA). “Maar we zullen wel een beleid voeren dat CO² terugdringt.”

Steden en gemeenten engageren zich met het burgemeestersconvenant om inspanningen te leveren om de CO2-uitstoot met minstens 20 procent terug te dringen tegen 2020. Het convenant is een initiatief van de Europese Commissie. Maar tot op vandaag twijfelt Gistel om het convenant te ondertekenen. Dat blijkt uit een vraag van oppositieraadslid Kimberly Maenhoudt (Groen). “Dit engagement moet gekoppeld worden aan concrete acties die starten met een nulmeting naar CO²-uitstoot. Het heeft weinig zin om dit convenant te ondertekenen en dan achterover te gaan leunen”, zegt Aernoudt. “We zullen weliswaar een beleid voeren rond de reductie van CO²-uitstoot, maar of het ondertekenen van dit convenant daartoe behoort, is nog niet beslist.” Deze eventuele ondertekening in 2020 voor een convenant tot 2030, is een vervolg op het vorige convenant dat loopt tot 2020.

3% in plaats van 20%

Het eerste convenant hield een CO²-reductie in dat tegen 2020 van 20 procent. “Maar nu wordt ingeschat dat één jaar voor de afloop van het huidige convenant een vermindering van amper 3 procent wordt bereikt. Dat is ronduit ontluisterend”, zegt de schepen. “En men stelt nu voor om in 2020 nog eens 20 procent reductie te gaan beloven tegen 2030. Het lijkt me absoluut onhaalbaar om plots aan 37 procent te komen. Wij willen niet meegaan in zo’n beloftecultuur. Tegelijk besef ik ook dat we niet aan de zijlijn kunnen blijven staan.”

Afbraak windturbines?

Op vandaag staan er op Gistels grondgebied zes windturbines en er loopt een onderzoek naar nog eens acht nieuwe turbines. “We nemen een positieve houding aan: windenergie is welkom, al geven wij als stad alleen maar advies”, vervolgt Aernoudt. “Tot op heden wordt de verdere uitbereiding tegengehouden door luchtverkeersleiding Skeyes. Niet alleen toekomstige projecten, maar ook bestaande turbines zouden in het slechtste geval kunnen verdwijnen”, verrast de schepen. “De milieuvergunning van de huidige turbines loopt in 2024 namelijk af. Het is juridisch gezien mogelijk dat Skeyes een nieuwe vergunning blokkeert en dat de turbines moeten afgebroken worden. Dat zou meteen een spectaculaire stijging betekenen van de CO²-uitstoot op ons grondgebied, en dat is problematisch als we het convenant ondertekenen. Maar we zullen niet doen zoals Nieuwpoort en Koksijde, die het convenant wel ondertekenden, maar zich vervolgens hebben uitgesproken tegen de ontwikkeling van windenergie op hun grondgebied.”

“Positieve houding”

Maar tot een afbraak van de bestaande turbines zal het allicht niet komen. “Wij staan positief tegenover windenergie, zo lang het natuurlijk geen belemmering vormt voor onze luchtverkeersleiding”, zegt woordvoerder Dominique Dehaene van Skeyes. “Intussen wordt er verder onderzoek gevoerd naar nieuwe software, waardoor onze systemen geen hinder meer zouden ondervinden van windturbines. We bekijken elke aanvraag van nieuwe projecten en verlenen waar mogelijk onze medewerking. Als er al windturbines staan die geen hinder veroorzaken, zie ik geen reden om die nu te contesteren – tenzij er tegen dan een nieuwe directie zou zijn met een compleet andere visie op windenergie.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.