Fouten bij plaatsing en keuring oorzaak van lek in salpeterzuurtank

SCHAUVLIEGE HERBEKIJKT WET OP CONTROLE MESTVERWERKINGSINSTALLATIES

Een gele gifwolk steeg op uit een mestverwerkingsbedrijf, nadat er een lek was ontstaan in een tank salpeterzuur,
Bart Boterman Een gele gifwolk steeg op uit een mestverwerkingsbedrijf, nadat er een lek was ontstaan in een tank salpeterzuur,
Het onderzoek naar de oorzaak van het salpeterzuurlek in Zevekote van 31 maart, waarbij Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle ontruimd moesten worden, is afgerond. Uit het rapport van de milieu-inspectie blijkt dat er grote fouten zijn gemaakt bij de installatie en de keuring van de tank. De tank had nochtans een groen label gekregen. Minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) bekijkt of de wetgeving inzake controle beter moet.

De oorzaak van het salpeterzuurlek in de omgeving van Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle eind maart dit jaar is bekend. Vier stalen afdichtingen van een tank op het mestverwerkend bedrijf waren aan het roesten.


Een provinciaal rampenplan, honderden evacuaties en een huzarenstuk om de tank met salpeterzuur leeg te pompen waren het gevolg. Noch de exploitant, de constructeur of de externe keuringsfirma hadden gezien dat vier blindflenzen, die tijdens de installatie werden aangebracht, uit staal bestonden. Er was namelijk roestvrij staal besteld.

Groen label

"Staal is niet resistent tegen salpeterzuur, roestvrij staal wel. Bij de eerste vulling van de tank, op 31 maart, is het staal langzaam beginnen op te lossen. Het zuur lekte in de dubbele mantel en zorgde voor de gifwolk. De exploitant en de keurder namen ter goeder trouw aan dat het om roestvrij staal ging", zegt minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). De exploitant, een bio-ingenieur die een pilootprojectproject in mestverwerking startte op het varkensbedrijf, was in overeenstemming met de VLAREM II-wetgeving. De tank was namelijk gekeurd met een groen label. Maar noch bij de plaatsing noch bij de afdichting van de flenzen was een erkende deskundige aanwezig. Dat is ook niet verplicht bij wetgeving.

Schuldig verzuim

"Een eenvoudige controle met een magneet had het foute materiaal kunnen aantonen. Er zijn bij het traject van installeren, keuren en in gebruik nemen nog fouten gebeurd, zoals het feit dat er geen waterdrukproef is geweest, maar dat heeft uiteindelijk geen impact gehad op het incident zelf. Mijn administratie kijkt na of de wetgeving strenger moet als het gaat over controle en keuring bij de plaatsing van dergelijke tanks", aldus minister Schauvliege.


Het rapport van de milieu-inspectie werd overigens bekend toen sp.a-parlementslid Tine Soens het onderwerp ter sprake bracht in het parlement. "Ik stel mij grote vragen bij de inspectie van dergelijke installaties. Als de minister dit niet aangrijpt om dringende en drastische aanpassingen door te voeren, dan is dat voor mij schuldig verzuim en houd ik mijn hart vast voor de andere tientallen plekken in Vlaanderen waar deze installaties staan", stelt Soens.

Geen strafonderzoek

Naar de verantwoordelijken voor het salpeterzuurlek is overigens geen strafonderzoek ingesteld.


De burgerlijke afhandeling van de duizenden euro's kosten en schadeclaims tussen exploitant, keurder en constructeur zit nog in een prille fase.