Ex-burgemeester Bart Halewyck bereikt na 100 dagen Compostella: “Vermagerd? Mijn broek zakt van mijn gat!”

Na exact honderd dagen heeft Bart Halewyck Compostella bereikt
rv Na exact honderd dagen heeft Bart Halewyck Compostella bereikt
Na precies honderd dagen stappen heeft ex-burgemeester en CD&V-raadslid Bart Halewyck het Spaanse Santiago de Compostella bereikt. Toch zit zijn wandeltocht er nog niet helemaal op, want Halewyck gaat nog zo’n goeie tachtig kilometer door tot aan de Atlantische kust. “Een wandelavontuur als deze plaatst alles in perspectief. Ik ga mijn leven alvast een andere invulling geven.”

In april trok Bart Halewyck de stapschoen aan voor een tocht van zowat 2.300 kilometer. “Ik had dit al veel eerder moeten doen, ik wil nog eens m’n grenzen verleggen”, vertelde Halewyck bij z’n vertrek. Nu, precies honderd dagen later, heeft de gewezen burgervader het Spaanse pelgrimsoord bereikt. “Het is hier aangenaam weer: 28 graden en een zacht windje. Het is hier aangenamer dan thuis”, grapt Halewyck vanuit Spanje. “Elke dag wandelde ik aan een tempo van vijf tot zes kilometer per uur. Gisteren bijvoorbeeld legde ik 56 kilometer af. Nee, het was fysiek niet zo lastig: je moet gewoon blijven je ene voet voor de andere zetten. Alleen de laatste 150 kilometer waren toch pittig. Maar mijn tocht zit er nog niet op”, verrast de lustige stapper, “ik ga nog zo’n tachtig kilometer door tot Cabo Finisterre aan de Atlantische kust. Ik zal die afstand in zo’n vier dagen overbruggen. Daarna keer ik rustig en met de trein naar Gistel terug. Over twee weken wil ik deelnemen aan de Dodentocht van honderd kilometer in Bornem. Of ik vermagerd ben van al dat wandelen? Ik ben niet zeker, maar ik denk dat ik toch 20 kilometer ben afgevallen. Mijn broeksriem is alvast gescheurd van telkens opnieuw te moeten aanspannen. Mijn broek zakt van mijn gat”, lacht Halewyck.

Na exact honderd dagen heeft Bart Halewyck Compostella bereikt
rv Na exact honderd dagen heeft Bart Halewyck Compostella bereikt

“Ander ritme”

“Tijdens deze tocht heb ik veel over mezelf geleerd. Ik dacht bijvoorbeeld dat het veel moeilijk ging geweest zijn om steeds alleen te zijn. De eerste duizend kilometer kwam ik niemand tegen. Deze reis was een goeie oefening om het leven in perspectief te zetten en alles te relativeren. In onze gehaaste maatschappij laten we onszelf te snel zot maken. Mijn wandelroute kruiste soms een autosnelweg. Terwijl ik aan wandeltempo mijn tocht voorzette, raasden de wagens op de snelweg me voorbij. Toch doen we er goed aan om eens een versnelling lager te schakelen en rust te nemen. Je leeft op een heel ander ritme. Eigenlijk zouden jongens en meisjes een beurs moeten krijgen om enkele maanden erop uit te trekken - vergelijkbaar met de legerdienst - waarbij ze hun plan leren trekken. Ik heb zoveel mooie dingen gezien - kerken, kathedralen, bossen, meren, mensen van over de hele wereld -, het zou onrechtvaardig zijn om er maar één hoogtepunt uit te pikken.”

Bart Halewyck bij z'n vertrek in april in Gistel
Luc Ghyselbrecht Bart Halewyck bij z'n vertrek in april in Gistel

Toekomst

Hoe ziet de toekomst er van Bart Halewyck nu uit? “Ik ga mijn leven wat herinrichten. Ik behoud mijn verzekeringskantoor, dat break-even draait. Ik haal daar geen inkomen uit, maar stel wel twee mensen te werk. Ik ga zelf een andere professionele uitdaging aan. Ik ben niet bang om diep te gaan. Mijn politieke carrière (Halewyck is nu raadslid, red.)? Daar doe ik nog geen uitspraken over. Ik ben nog niet terug thuis, hé”, besluit hij met een knipoog. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • LISA VERMEERSCH

    Boekhoudkundig kan je altijd break-even zijn he Bartje , trouwens met je €60 000 eur kom je wel toe voor dit jaar hoor

  • patrick claeys

    Eens terug thuis, word je terug ondergedompeld in de gewone dagelijkse sleur, Bart. De goedbedoelde, overtuigde voornemens om het roer te keren, ten spijt. Anders neemt onze maatschappij medogenloos wraak... Succes nog!