Educatieve bijenhal geopend met 60.000 bijen: “Hopelijk kunnen we er deze zomer honing uit halen”

De opening van de bijenhal kon op flink wat belangstelling rekenen
Benny Proot De opening van de bijenhal kon op flink wat belangstelling rekenen
Op de site van Oostemolen, tussen de bibliotheek en het wielermuseum, is een bijenhal geopend. Het project heeft een grote educatieve waarde, maar moet van Gistel vooral een bijenvriendelijke stad maken. “De rol van de bij in ons leven is van onschatbare waarde”, stelt voorzitter Marc Struye van imkervereniging De Kustbie. 

Solitaire- en honingbijen hebben het tegenwoordig niet makkelijk. Ziektes, pesticiden, eentonige tuinen, de varroamijt, gebrekkig voedsel en het verdwijnen van nestkastgelegenheid zijn de voornaamste redenen waarom de wereldwijde bijenpopulatie onder druk staat. Het stadsbestuur van Gistel blijft niet bij de pakken zitten en heeft samen met imkervereniging de Kustbie een project op poten gezet om de stad bijenvriendelijker te maken. De bouw van de bijenhal is daarbij een belangrijk actiepunt. Het ziet er simpel uit: een soort tuinhuis met daarin verschillende bijenkasten die veilig achter tralies zitten. Vlakbij bloeien talrijke veldbloemen waar de bijtjes verlekkerd op zijn. “We streven naar een goeie leefomgeving en –omstandigheden van de bijen”, zegt schepen Wim Aernoudt (N-VA). “Op de Oostmolensite focussen we op de werking van de bijen en de rol die ze spelen in de biodiversiteit en de voedselverscheidenheid. In samenwerking met imkersvereniging De Kustbie bieden we hier educatieve sessies aan de Gistelse scholen aan.” De Kustbie zal hier ook cursussen inrichten voor wie imker wil worden. 

De bijenhal op de Oostmolensite in Gistel
TVA De bijenhal op de Oostmolensite in Gistel

Vermoedelijk 60.000 bijen

“We zijn erg opgetogen over dit project”, zegt Marc Struye, al meer dan dertig jaar voorzitter van De Kustbie. “Bijen zijn van groot belang voor het behoud van ons voedselaanbod. Ze zorgen namelijk voor de bestuiving van planten en bloemen en vervolgens voor de groei van vruchten en groenten. Verrassend genoeg gedijen bijen beter in de stad dan op het platteland. Daar zit het gebruik van pesticiden in de landbouwsector voor veel tussen. Net daarom is dit project in het hart van Gistel belangrijk.” 

Imker Daniël De Rycker, secretaris van De Kustbie, wiens honing eerder werd uitgeroepen tot West-Vlaams streekproduct, is mee voortrekker van het project. “Er huizen vermoedelijk 60.000 bijen in de verschillende kasten. We hopen zelfs deze zomer dankzij deze bijenhal honing te kunnen maken.” 

Meer actiepunten

De bijenhal is een belangrijk punt binnen het actieplan, maar er is meer. “Minstens even belangrijk is een doordacht maaibeheer van onze bermen”, weten Aernoudt en Struye. “Naarmate een stukje gras bloemrijker wordt, trekt het veel insecten aan, zoals bijen. Zichtbaar in het straatbeeld zijn biodiverse eilandjes met bijhorend insectenhotel”, wijst Aernoudt. Zo vind je er eentje bij het Administratief Centrum en in de Pieter Bortierlaan. “Ook aan onze scholen creëren we zulke insectenhotels en bloemenweides.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.