Buurtfeestcheques vervangen subsidies ‘Gistelen in een warme buurt’

Buurtfeesten, zoals deze in de Pieter Bortierlaan in 2012, krijgen een extra stimulans.
Benny Proot Buurtfeesten, zoals deze in de Pieter Bortierlaan in 2012, krijgen een extra stimulans.
Het stadsbestuur voert nieuwe buurtfeestcheques in om de betrokkenheid binnen straten en wijken te vergroten. De cheques komen ter vervanging van de subsidies ‘Gistelen in een warme buurt’.

Enkele jaren geleden voerde de toenmalige bestuursploeg ‘Gistelen in een warme buurt in’. “Burgerzin stimuleren over generaties heen en gemeenschapsvorming versterken”, luidde het doel. Maar het aantal aanvragen was erg beperkt. Zo zouden er vorig jaar slechts twee dossiers geweest zijn. “Het concept was zeker niet slecht, maar het subsidiereglement was ingewikkeld en aanvragers moesten heel wat administratie doorlopen”, duidt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). Om de leefbaarheid, het samenleven, burgerparticipatie en betrokkenheid te verhogen in straten en wijken, voeren Open Vld, N-VA en sp.a nu zogenaamde buurtfeestcheques in. Het voorstel werd in de gemeenteraad goedgekeurd. “Hiermee willen we een stimulans geven aan verschillende buurtfeesten", klinkt het bij de stad. Een buurtfeestcheque heeft een waarde van 150 euro en kan maximum twee keer per jaar aangevraagd worden voor eenzelfde straat of wijk. Verder kondigt het stadsbestuur ook de invoering aan van een burgerbudget, waarbij inwoners zelf projecten voor hun buurt kunnen voorstellen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.