Buitenschoolse kinderopvang overvol tijdens krokus: stadsbestuur ziet oplossing in sportkampen

Aan succes ontbreekt het de kinderopvang zeker niet: de wachtlijst loopt op tot wel zeventig kinderen voor de krokusvakantie
Benny Proot Aan succes ontbreekt het de kinderopvang zeker niet: de wachtlijst loopt op tot wel zeventig kinderen voor de krokusvakantie
Voor de komende krokusvakantie zit de buitenschoolse kinderopvang De Zonnebloem propvol. Ondanks een capaciteit van 120 kinderen, zijn er toch een zeventigtal kinderen die op een wachtlijst belandden. Er zijn ook klachten over het inschrijvingssysteem.

In 2013 vond de bko onderdak in een nieuwbouw in de Pol Gernaeystraat. 120 Gistelse kinderen van 2,5 tot 12 jaar kunnen er terecht. Maar voor de krokusvakantie is er een lange wachtlijst van minstens zeventig kinderen. Oppositiepartijen Groen en CD&V kaarten de situatie aan. “Enkel in de paasvakantie en tijdens de zomer wordt ook de speelpleinwerking opengesteld. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen op die manier doorstromen naar de speelpleinwerking. We vragen het bestuur om nu al concrete stappen te zetten”, meldt oppositieraadslid Kimberly Maenhoudt (Groen). Kersvers jeugdschepen Ann Bentein (Open Vld) zoekt naar een oplossing. “Het capaciteitsprobleem is niet nieuw en stelt zich ook in de herfstvakantie. We zijn het slachtoffer van ons eigen succes. Voor de komende krokusvakantie is het te kort dag om nog een oplossing te vinden. Een extra speelpleinwerking kunnen we niet ‘rap rap’ inlassen. De begeleiders zijn vooral schoolgaande jongeren, die aan de universiteit of hogeschool studeren en geen gelijklopende vakantie hebben. Het is ook te laat om een externe firma in te schakelen. Voor de komende herfst- en krokusvakantie van volgend jaar zullen we sportkampen inrichten in de naburige zaal Zomerloos. Voor de begeleiding kunnen we dan wel tijdig externe firma’s inschakelen. Puur in theorie kan het bestaande bko-gebouw uitgebreid worden, maar dat is budgettair moeilijk haalbaar.”

“Festivaltoestanden bij inschrijvingen”

Er waren ook problemen bij de inschrijvingen. Bij het online inschrijven werden alle aanvragen op een hoopje gegooid en kon niet meer worden achterhaald wie nu als eerste heeft ingeschreven. Een tweede, nieuwe inschrijvingsronde werd ingelast, maar ook nu moesten ouders aan hun computer wachten tot ze in het systeem geraakten. Groen spreekt van festivaltoestanden. “Dit doet ons denken aan het verkrijgen van tickets bij populaire festivals of concerten. De zorg voor kinderen kan volgens ons helemaal niet vergeleken worden met dergelijke systemen”, aldus nog Maenhoudt, die ervoor pleit het inschrijvingssysteem te herzien. “Er was inderdaad een synchronisatiefout en de opmerking van Groen is niet onterecht”, reageert Bentein. “De vorige softwareaanbieder ging failliet en nu zijn we pilootgemeente van een nieuw softwaresysteem. We spreken echter van kinderziekten. Dit nieuwe systeem oogt al bij al wel beter dan het vorige programma. De problemen die er waren, zullen zichzelf dus oplossen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.