Boeren mogen vlees, melk en gewassen exporteren

Bertrand Dehaemers.
Foto PN Bertrand Dehaemers.
Heel wat landbouwers vreesden dat hun vlees, melk en gewassen door de gifwolk niet meer bruikbaar zouden zijn voor consumptie. Die vrees was ongegrond, blijkt nu.

Rond het mestverwerkingsbedrijf van Carine Decloedt - waar het salpeterzuurlek ontstond - zijn heel wat boerderijen gelegen. De landbouwers moesten hun koeien, varkens en kippen bij de evacuatie achterlaten. Zij vreesden dat het vlees, de melk en gewassen door de gifwolk niet meer bruikbaar zouden zijn voor consumptie, maar zaterdagvoormiddag verklaarde het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, alles al snel 'voedselveilig'. "We kregen het sein dat we onze producten mochten exporteren", vertelt Nico Annys (30), die op z'n boerderij 't Withof 150 melkkoeien heeft zitten. "De beesten zijn in goede gezondheid. Verlies zal ik niet lijden."


Even verderop leeft landbouwer Bertrand Dehaemers (67) al gans z'n leven op een boerderij die uitkijkt op het mestverwerkingsbedrijf. Hij vreesde nooit voor z'n 35 koeien die buiten in de wei zaten. "Ik ben landbouwingenieur en m'n vrouw laborante. We hadden snel door dat de waarden die gemeten werden op en rond de site niet gevaarlijk waren. We zagen de gifwolk vanop ons erf opstijgen en zagen dat hij de andere richting werd uitgeblazen. Ik heb vannacht 4,5 uur in mijn camionette geslapen en ben vanavond (zaterdag, red.) teruggekeerd. Er zijn ergere dingen in het leven." Landbouwer Patrick Devreese - buurman van Carine Decloedt - is toch opgelucht dat zijn dieren niet besmet geraakten. "Het is een pak van mijn hart."


(SDVO/BBO)