Afbraak iconische discotheek Zenith gestart: “Moderne appartementen moeten meerwaarde betekenen”

Ines Vanden Broucke en Danny Snauwaert bij de site van de voormalige discotheek Zenith en The Oh!, waar appartementen komen
TVA Ines Vanden Broucke en Danny Snauwaert bij de site van de voormalige discotheek Zenith en The Oh!, waar appartementen komen
In de Heyvaertlaan 8 startten de afbraakwerken van de site waar vroeger discotheken Zenith en The Oh! gevestigd waren. Er komen elf appartementen en negentien garages in de plaats. “Dit project moet een meerwaarde vormen voor de buurt”, is bouwheer Danny Snauwaert enthousiast.

Er huist een leuk stukje geschiedenis op de locatie. Zo’n vijftig jaar geleden was er bijvoorbeeld een cinema gevestigd. In de afgelopen dertig jaar kon je er vervolgens dansen in discotheken Riva, Steams en de iconische Zenith. Tussen 2009 en 2013 streek dancing The Oh! er neer - een zaak met een bedenkelijke reputatie. Sindsdien stond het handelspand leeg, maar waren zes aanpalende appartementen bewoond. Bouwheer Danny Snauwaert zal er nu elf appartementen van telkens twee slaapkamers bouwen, samen met acht afgesloten garages en elf open garageboxen. Via zijn vrouw Ines Vanden Broucke van vastgoedkantoor D&V worden de woonsten en garages samen verhuurd vanaf 660 euro. “We kregen de kans om de site twee jaar terug te kopen”, vertelt Danny. “Aanvankelijk had de vorige eigenaar plannen om de bestaande appartementen te behouden en het handelspand achteraan te vervangen door garages. Door alle niveauverschillen in de voormalige discotheek, bleken die plannen echter onhaalbaar. Bovendien zijn de flats sterk verouderd en voldoen ze lang niet meer aan de hedendaagse normen.” Architectuurbureau Linteau tekende vervolgens  de plannen voor een nieuwbouw uit. Nu is de afbraak officieel gestart door aannemer Haeghebaert, de afvalverwerking gebeurt door Remondis Depoorter.

Zo moet het project er straks gaan uitzien
Linteau Architecten Zo moet het project er straks gaan uitzien

“Meerwaarde”

“De afbraakwerken zullen zo’n twintig werkdagen in beslag nemen”, vervolgt Snauwaert. “Daarna schatten we dat het tot vijf of zes maanden zal duren vooraleer de eigenlijke bouw van het project kan starten. Als alles goed verloopt, is de nieuwbouw klaar binnen anderhalf jaar. Er ligt nog geen aannemer vast. We onderhouden alvast een goeie band met de buren om het hele afbraak- en bouwproces goed te laten verlopen. Kijk, het gebouw geeft de mooie Heyvaertlaan op vandaag geen aangename aanblik. De nieuwbouw moet een meerwaarde vormen voor de buurt. Het is echter jammer dat je in Gistel, als niet-centrumstad, geen aanspraak maakt op een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de sloop en wederopbouw van oude panden. We grepen ook naast een Vlaamse slooppremie van 7.000 euro, wat toch opvallend is voor een project van deze omvang. Hoe dan ook, we zullen er alles aan doen om hier een mooi project neer te zetten.” De residentie krijgt de naam Laïs II mee, een verwijzing naar de kleindochter van de laatste eigenares Diane Vanhencxthoven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.