"We hebben alles moeten achterlaten"

GEËVACUEERDE BEWONERS NA GIFWOLK OPGEVANGEN IN CULTUREEL CENTRUM ZOMERLOOS

Wim Depaepe en Sylvie Sabot, met hun dochter Eline.
Benny Proot Wim Depaepe en Sylvie Sabot, met hun dochter Eline.
Het cultureel centrum Zomerloos in Gistel werd gisterenavond omgevormd tot opvangcentrum voor 890 inwoners van Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle. Door de giftige salpeterzuurwolk moesten zij allemaal hun woning verlaten. Tientallen mensen kregen in Zomerloos drank en eten van het Rode Kruis. De meesten vonden onderdak bij familie of vrienden, of gingen op hotel. Een tiental inwoners kon 's nachts terecht bij mensen die hun huis openstelden.

Ongeziene taferelen gisteren rond 17.30 uur in Zevekote. Een okergele gifwolk van salpeterzuur ontsnapte uit een tankwagen op een mestverwerkingsbedrijf in de Bazelaar en werd door de wind richting de Gistelse deelgemeente gedreven. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd en er werd beslist over te gaan tot een algemene evacuatie van het dorp. Verschillende combi's van de lokale politie trokken door de straten en verwittigden de inwoners door middel van een luidspreker.

Bart Boterman

"Lawaai op straat"

Jolande Clicteur (62) en haar echtgenoot uit de Pastoriestraat waren op dat moment net klaar met eten. "We waren de afwas aan het doen", vertelt de vrouw. "We hoorden plots lawaai op straat en wisten totaal niet wat ons overkwam. Tot de politie voor onze deur stond, hadden we nog niets gemerkt of gevoeld van die gifwolk."


In samenspraak met burgemeester Bert Halewyck werd beslist om het cultureel centrum Zomerloos in te richten als opvangcentrum voor de geëvacueerde bewoners. Het merendeel vond onderdak bij familie of vrienden. Tientallen anderen kregen in Zomerloos broodjes en drank voorgeschoteld. Vele inwoners hadden hun hele hebben en houden moeten achterlaten. Peggy Vandeweghe (51) uit de Veenstraat slaagde er nog in om haar kat Cartoucheke en hondje Molly mee te nemen. "Hen wilde ik echt niet achterlaten", zegt Peggy. "Het zijn m'n schatten. Toch is dit niet ideaal voor de dieren. Mijn kat heb ik in een kooi moeten stoppen, want het beestje was compleet in paniek. Ook m'n hondje zit helemaal onder de stress. Zelf mocht ik van de politie zelfs niet meer van kledij veranderen. Alles moest blijkbaar erg vlug vooruit gaan." Bij andere bewoners ontstond wat wrevel, omdat zij niet terug naar hun huis mochten keren om hun huisdier op te halen.


Sylvie Sabot (30) en haar man Wim Depaepe (37) kruisten elkaar aan de Nieuwpoortsesteenweg, waar de weg was afgesloten door de politie. "Wim was met ons zesjarig dochtertje Eline gaan zwemmen", doet Sylvie haar verhaal. "Ik was thuis eten aan het klaarmaken, toen de politie voor onze deur stond. Ik moest alles laten liggen en onmiddellijk het huis verlaten. Ik ben in de auto gesprongen en heb gebeld naar Wim. Ik kruiste hem aan de wegblokkade en samen zijn we naar hier gereden. We worden hier goed opgevangen, daarover heb ik niet te klagen."

Burgemeester Bert Halewyck spreekt de geëvacueerde inwoners toe in Zaal Zomerloos. Sommigen reageren ontevreden dat zij hun huisdier niet mogen ophalen.
Bart Boterman Burgemeester Bert Halewyck spreekt de geëvacueerde inwoners toe in Zaal Zomerloos. Sommigen reageren ontevreden dat zij hun huisdier niet mogen ophalen.

"Twee pampers bij"

Mensen van alle leeftijden kwamen in het cultureel centrum bijeen. Chelsea Durham (23) uit de Zevekotestraat moest haar zeven maanden oude dochtertje Lily-Rose melk geven in de sportzaal. "Zij was op het moment van de evacuatie bij m'n moeder in Oostende. Ikzelf was thuis. Mijn schoonmoeder is mijn dochter gaan ophalen en heeft haar naar mij gebracht. Gelukkig kon ik nog wat melk meenemen en twee pampers, maar het is verre van ideaal."


Even voor 21 uur bleek de wind te zijn gedraaid en moest ook de Middelkerkse deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle worden ontruimd. Net als de inwoners van Zevekote kregen zij intussen het nieuws te horen dat ze 's nachts niet naar huis konden terugkeren. Gistels burgemeester Bert Halewyck kwam zijn inwoners benadrukken slaapplaats te zoeken bij familie of vrienden. "We moeten er in deze momenten zijn voor elkaar." Voor bijna iedereen lukte dat. Gistelnaar August Reynaert (71) besloot zijn broer Rik (58) uit Zevekote in huis te nemen. "Op zo'n moment moet dat", zegt hij. "Ik kan hem toch moeilijk aan z'n lot overlaten?" Een tiental inwoners kon terecht bij mensen die hun huis openstelden. Bij het ter perse gaan was de perimeter nog steeds geldig. Vandaag zal de concentratie salpeterzuur in elk huis afzonderlijk gecontroleerd worden.

Peggy Vandeweghe met haar dieren.
Benny Proot Peggy Vandeweghe met haar dieren.
Chelsea Durham met baby Lily-Rose.
Benny Proot Chelsea Durham met baby Lily-Rose.
De inwoners krijgen wat eten en drinken.
photonews De inwoners krijgen wat eten en drinken.