"Bart reed te snel, maar doodrijder draagt grootste verantwoordelijkheid"

NABESTAANDEN SLACHTOFFER (33) TEVREDEN MET VONNIS

Slachtoffer Bart Debruyne (33) uit Gistel vocht 17 dagen lang voor zijn leven, maar tevergeefs.
Mathias Mariën Slachtoffer Bart Debruyne (33) uit Gistel vocht 17 dagen lang voor zijn leven, maar tevergeefs.
De zeventiger die in augustus vorig jaar motorrijder Bart Debruyne (33) doodreed, is voor twee derde aansprakelijk. Dat heeft de rechter gisteren beslist. De man kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. "De naam van Bart is gezuiverd", klinkt het bij de nabestaanden. "Hij reed te snel, maar hij was niet de hoofdverantwoordelijke."

Bestuurder L.G. (71) werd voor twee derde aansprakelijk gesteld voor het dodelijke ongeval op 27 augustus vorig jaar. Dat betekent dat slachtoffer Bart Debruyne voor één derde verantwoordelijk was voor het ongeval dat zijn eigen leven kostte. "Uit de verslagen van de deskundigen blijkt dat de aanrijding kon vermeden worden als de motorrijder zich aan de wettelijke snelheid had gehouden. Hij reed tussen de 60 en 80 kilometer per uur in een zone 50", aldus de rechter. Die bewuste dag reed Debruyne met zijn motor langs de Nieuwpoortse Steenweg in Gistel. De 71-jarige L.G., die vlakbij woont, kwam uit de andere richting en wilde met zijn Volkswagen links de Lindenhofstraat inslaan. Hij merkte Bart naar eigen zeggen wel tijdig op, maar verleende geen voorrang en sloeg toch linksaf. Debruyne vocht zeventien dagen voor zijn leven in het ziekenhuis, meer tevergeefs.

De motor van Bart na het ongeval.
Siebe De Voogt De motor van Bart na het ongeval.

Al van ver zichtbaar

De politierechter was duidelijk over de verantwoordelijkheid van de 71-jarige bestuurder. "Hij zag de betreurde motorrijder al van 107 meter ver aankomen, en zelf was hij nog zo'n twintig meter verwijderd van het punt waar hij links wilde afslaan. De beklaagde heeft zichzelf bedrogen met zijn inschattingsvermogen. Als hij de motorrijder in het oog was blijven houden, was de aanrijding niet gebeurd", sprak de rechter. De zeventiger - die niet aanwezig was om het vonnis te horen - kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 600 euro. Als hij ooit nog met de wagen wil rijden, moet hij opnieuw slagen voor zijn theoretisch en praktisch rijexamen en moet hij medische en psychologische testen ondergaan.

Last van schouders

De nabestaanden van Bart Debruyne reageren opgelucht. "We zijn vooral blij dat Bart maar voor een deel verantwoordelijk is gesteld. Natuurlijk wisten we dat hij te snel reed. Maar de tegenpartij vroeg een volledig gedeelde aansprakelijkheid. Dat was voor ons een slag in het gezicht geweest. Met het vonnis valt een hele last van onze schouders. We zijn opgelucht", reageert de familie. "Het belangrijkste voor ons is dat de naam van Bart werd gezuiverd. De schadevergoedingen zijn het minste van onze zorgen."