"Applaus van bewoners deed deugd"

BRANDWEER EN CIVIELE BESCHERMING WERKTEN 24 UUR LANG OM RAMP TE VOORKOMEN

Kevin Provost, Joeri Clarysse en Mick Seery van de civiele bescherming van Jabbeke. Hun kazerne wordt binnenkort zo goed als zeker gesloten, maar toch gaven ze het beste van zichzelf. "Het toont aan dat we wel degelijk nodig zijn. We hebben nog steeds een belangrijke taak."
PHN Kevin Provost, Joeri Clarysse en Mick Seery van de civiele bescherming van Jabbeke. Hun kazerne wordt binnenkort zo goed als zeker gesloten, maar toch gaven ze het beste van zichzelf. "Het toont aan dat we wel degelijk nodig zijn. We hebben nog steeds een belangrijke taak."
Toen de eerste bewoners naar hun huizen mochten na het ongeval met gevaarlijke stoffen van afgelopen vrijdag, gaven ze de brandweermannen een applaus. "Dat deed deugd", zegt Ruben Dejonkheere. Samen met meer dan 100 collega's en de civiele bescherming, werkte hij 24 uur lang in gevaarlijke omstandigheden om een ramp in Zevekote te voorkomen. "We zagen elkaar soms voor het eerst, maar konden perfect samenwerken",klinkt het.

Vrijdagavond 17.45 uur. De hulpdiensten krijgen een melding binnen van een ongeval met gevaarlijke stoffen op het mestverwerkingsbedrijf van Carine Decloedt in de Bazelaar in Zevekote. Sergeant Pieter Vandenberghe en brandweerman Ruben Dejonckheere van de brandweerpost Leke - respectievelijk 14 en 5 jaar actief in het vak - reppen zich ter plaatse. "Het was meteen duidelijk dat het om een lek van salpeterzuur ging", vertelt Vandenberghe. "We wisten dat het gevaarlijk zou worden, maar we zijn getraind om risico's in te schatten. We waren als eersten ter plaatsen en zagen meteen de gele wolk. Ook voor ons was die indrukwekkend. De dienst 100 werd verwittigd en de IGS (Incidenten Gevaarlijke Stoffen, red.)-ploegen van de brandweerzones Westhoek en Zone 1 kwamen ter plaatse. Ook de posten van omliggende zones werden opgeroepen, net als het Rode Kruis."


Vandenberghe en Dejonckheere waren, samen met meer dan honderd van hun collega's - zelfs uit Antwerpen en Gent -, 24 uur lang in de weer om de gifwolk in bedwang te houden. "Velen hadden we nog nooit gezien", zeggen ze. "Toch slaagden we erin om perfect samen te werken. De hele nacht stonden we in voor de koeling van de tank. We deden de nodige metingen en legden een watergordijn aan om verspreiding van de wolk te voorkomen."


Toen de eerste bewoners naar hun huis mochten terugkeren, gaven ze de brandweermannen in het centrum van Zevekote een applaus. De mannen werden uitgebreid bedankt. "Dat doet enorm veel deugd als je al zolang aan het werk bent", aldus Dejonckheere. "We zijn tenslotte brandweermannen geworden om mensen te helpen."

In speciale 'splashpacks' was de civiele bescherming urenlang in de weer.
Photonews In speciale 'splashpacks' was de civiele bescherming urenlang in de weer.

Splashpacks

Ook de civiele bescherming van Jabbeke had een belangrijke rol. Hun kazerne wordt binnenkort zo goed als zeker gesloten, maar toch gaven Mick Seery, Kevin Provost en Joeri Clarysse zaterdag het beste van zichzelf. "Het toont aan dat wij nog steeds een belangrijke taak vervullen", zegt het drietal. "We zijn wel degelijk nodig. Vandaag (zaterdag, red.) zijn we urenlang in de weer geweest in 'splashpacks'. We stonden klaar om onze collega's van de civiele in hun gifpakken te decontamineren. De interventie was zwaar, want in de zon is het enorm warm in zo'n pakken."


De drie beseften wel degelijk het gevaar van de onderneming. "Op een gegeven moment moesten we de bovenkant van de tank afspuiten. Bovenop de vrachtwagen waarin het zuur werd overgepompt, zagen we stalen bouten wegsmelten onder het zuur. Dan weet je wel waar je mee bezig bent. Het is voor dit soort interventies dat we bij de civiele zijn gegaan. We zijn het wel gewoon om in uitzonderlijke omstandigheden te werken. Zo waren we ook aanwezig om hulp te verlenen na de aanslagen in Zaventem."

Sergeant Pieter Vandenberghe en brandweerman Ruben Dejonckheere van brandweerpost Leke waren als eersten ter plaatse. "Ook voor ons was die gele wolk indrukwekkend", zeggen ze.
Photonews Sergeant Pieter Vandenberghe en brandweerman Ruben Dejonckheere van brandweerpost Leke waren als eersten ter plaatse. "Ook voor ons was die gele wolk indrukwekkend", zeggen ze.

Ontbijt voor brandweerlui

Burgemeester Bart Halewyck (CD&V) is de hulpdiensten bijzonder dankbaar. "Het is ongelooflijk wat zij gepresteerd hebben", reageert hij. "Door hen is een grote ramp voorkomen. De solidariteit onder de inwoners was ook bijzonder mooi om zien. Velen stelden hun huis ter beschikking om mensen te laten overnachten of maakten ontbijt voor de brandweerlieden." Ook voor de burgemeester zelf waren het 24 heftige uren. "Ik kreeg wel 1.000 cursussen crisismanagement", lacht hij. "Alles verliep goed, al besef ik dat we ook fouten maakten. Zo moeten we in de toekomst werken aan onze communicatie. Deze week evalueren we de aanpak van het incident en bekijken we waar we moeten bijsturen."