En toen nam mijnheer pastoor zijn riotgun: “Van mijn keeshondje moeten ze afblijven”

Pastoor van Montenaken maakt zich opnieuw schuldig aan dierenverwaarlozing

Pastoor Eric Scheunis.
RV Pastoor Eric Scheunis.
Toen Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder op dinsdag 6 augustus de pastorij van Montenaken binnentrad, hield het geluid van een riotgun hem tegen. “Ik heb al veel meegemaakt tijdens een inbeslagname, maar een priester met een riotgun slaat werkelijk alles.”

De dierenpolitie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken nam samen met de inspecteur-dierenarts van Dierenwelzijn Vlaanderen na een controle een kat, twee dwergpapegaaien, drie valkparkieten, een geelkuifkaketoe, een grijze roodstaart papegaai, zes goudvissen en een shubunkin (ook een soort goudvis) in beslag. De dieren waren verwaarloosd en verkeerden in erbarmelijke toestand. De dieren werden opgehaald door het Dierenasiel Sint-Truiden en het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder.

Niet de eerste keer

“Onze pastoor, tja”, zucht de Gingelomse burgemeester Patrick Lismont (sp.a) wanneer we hem bellen terwijl hij onderweg is naar zijn vakantiebestemming. “Het is een brave man en de mensen van Montenaken (deelgemeente van Gingelom, nvdr) helpen hem zo goed als ze kunnen. Begin juli hebben zijn parochianen pastoor Eric nog gevierd naar aanleiding van veertig jaar priesterschap. Maar ik weet niet of hij iemand is die zich alleen kan beredderen. We hebben veel geduld gehad en zijn vaak in overleg getreden over zijn dieren, maar spijtig genoeg heb ik vorige week het licht op groen moeten zetten om zijn dieren in beslag te laten nemen. Het kon zo niet verder blijven duren.”

Rudi Oyen, eigenaar van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum.
Borgerhoff Rudi Oyen, eigenaar van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum.

Volharden in de boosheid

Het is niet de eerste keer dat pastoor Eric Scheunis problemen heeft met de FOD Dierenwelzijn. In oktober 2017 kwam het opvangcentrum al eens acht van zijn ezels opladen. “Zonder enige verwittiging gestolen”, zei de pastoor toen, die naar eigen zeggen al 35 jaar ezels kweekt. “Ze zijn te vet en staan in een weide omheind met prikkeldraad en toch worden ze zogezegd verwaarloosd”, was zijn uitleg toen.

Maar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder, waar ze bij het uitvoeren van een inbeslagname toch al een en ander gewend zijn, reageert met  verbijstering. “Toen ik letterlijk de eerste stap naar binnen zette, werd het plots bittere ernst . ‘Als hier vandaag één dier wordt meegenomen, haal ik nu mijn riotgun’, zei mijnheer pastoor. Gelukkig was de politie erbij en die nam zijn wapen in beslag”, weet Rudi Oyen. “Hij is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Tien jaar geleden hebben we al eens ernstig verwaarloosde dieren uit ellendige omstandigheden uit de ambtswoning van de pastoor moeten bevrijden. Blijkbaar blijft hij volharden in de boosheid. Ook deze keer verkeerden de dieren in erbarmelijke omstandigheden.”

Koning Filip

“Toen ze ook mijn keeshondje wilden afpakken, werd het me te veel”, reageert pastoor Eric Scheunis. “Mijn keeshondje is tiptop in orde. Toen heb ik inderdaad gezegd dat ik mijn jachtgeweer zou halen. Ik zie de dieren graag, net zoals onze heilige Franciscus, maar zelfs mijn zes goudvissen hebben ze meegenomen. Ik wil mijn beestjes terug, zeker mijn vogels. Ik ga contact opnemen met de politie. Als ik ze niet terugkrijg, schrijf ik een brief naar koning Filip. Dat heb ik de vorige keer ook gedaan. Toen heb ik mijn ezels teruggekregen. Prins Laurent heeft zelfs een ezeltje van mij.”

De in beslag genomen geelkuifkaketoe.
RV De in beslag genomen geelkuifkaketoe.

Het bisdom Hasselt betreurt dat het tot een interventie is moeten komen voor de dieren. “Sinds we op de hoogte zijn van de problematiek van de pastoor van Montenaken wordt hij door het bisdom begeleid door een klein zorgteam. We willen naar een oplossing zoeken voor het welzijn van de dieren en van de pastoor. We hopen dat deze begeleiding in alle sereniteit kan worden voortgezet.” 
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bollen

  Misschien zou Rudi Oyen eens een cursus moeten volgen ivm omgaan met mensen, zou al een heel verschil zijn .

 • Lut Reyskens

  Het bisdom was al lang op de hoogte want ze hrbben nogal eens een inbeslagname gedaan...

 • Toran Korshnah

  Waarom het niet bij 1 dier houden en dat dan wel goed verzorgen?

 • Dieder De Brende

  Vele oude alleenstaande mensen vinden liefde en medeleven in huisdieren, het geeft hen nog dat laatste gevoel dat ze nodig zijn. Het leven en geluid van deze dieren geeft hen een gevoel dat ze niet alleen zijn. Misschien een oplossing zoeken voor deze vele mensen ....

 • Jean Elst

  Ik heb echt te doen met deze brave man. Hij meent het misschien goed maar te veel dieren verzorgen kan je alleen niet. Hij moet hulp krijgen. Hij verdient dit!