Dieven krijgen berouw na oproep op Facebook

INBREKERS BEZORGEN KETTINKJE VAN OVERLEDEN DOCHTERTJE TERUG

Het hangertje met de foto.
Mine Dalemans Het hangertje met de foto.
Dieven die afgelopen week toegeslagen hebben in Jeuk en Vorsen bij Gingelom hebben berouw gekregen. Bij de familie Bollen gingen ze onder meer aan de haal met een kettinkje mét de foto van het overleden dochtertje Axana. Na een oproep op Facebook stak tot grote verbazing van de familie het hangertje dit weekend plots terug in hun brievenbus.

"Ja het was emotioneel best zwaar", vertelt mama Sabrina Bollen. "De inbraak was niet bij mezelf, maar bij mijn ouders in Gingelom. De daders hadden enkele juwelen uit het kistje en een computer buit gemaakt. Maar het meest aangeslagen waren we toch vooral door het verlies van dat kettinkje. Na het overlijden van ons engeltje Axana hebben twee van die juweeltjes laten maken. Eén voor mezelf en één voor mijn ouders. Telkens hing er een hangertje met de gegraveerde foto van Axana aan. Het is voor ons een bijzonder kostbare herinnering, want op die manier blijft ze altijd dichtbij ons. We waren er ondersteboven van, toen bleek dat het juweel bij mijn ouders meegenomen was. Daarom ook die oproep op Facebook. We hoopten dat de dieven toch ergens een hart zouden hebben, en ons dat juweeltje alsnog wilden terug bezorgen."


Axana overleed in 2002 na een strijd tegen hersenvliesontsteking. Het droevige bericht over het verlies van het juweel werd de voorbije week volop gedeeld op sociale media. Afgelopen zondag stak er dan plots reclame in de bus van de familie Bollen.

Reclame

"Tussen die reclame ook een klein plastic zakje", vertelt mama Sabrina. "Groot was onze verwondering toen daarin het bewuste juweel stak. Het kettinkje hebben de dieven kennelijk zelf gehouden, maar het hangertje met de foto stak weer in onze brievenbus. Heel bizar allemaal. We zijn alleszins alle mensen dankbaar die ons bericht gedeeld hebben. En ja, dieven met berouw het bestaat toch een beetje. Ze hebben alleszins een risico genomen. Want één van hen moet het toch speciaal in de bus zijn komen steken? Of we zelf niets gezien hebben? Neen, en mijn ouders ook niet. We waren zelf erg verrast dat het in onze brievenbus stak."


Het juweeltje krijgt nu een goed beschermde plaats in huis. "Mijn ouders en ikzelf zijn nog niet goed bekomen van de inbraak. Het gaat niet alleen om de schade en het materiaal. Het is vooral de emotionele inbreuk die pijn doet. Dat we het hangertje terug hebben verzacht een beetje de pijn. Blijkbaar hebben deze dieven dan toch ergens nog een hart." Ook voor de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken gaat het om een verrassende wending. Van de daders ontbreekt voorlopig nog elk spoor.