Gevangenis naast Blue Gate klaar in 2021

NIEUW COMPLEX ZAL PLAATS BIEDEN AAN 440 GEDETINEERDEN

Het nieuwe Antwerpse arresthuis verrijst uiterlijk tegen 2021 aan de rand van het ecologische bedrijventerrein Blue Gate, anderhalve kilometer achter het Vlinderpaleis. Dat bevestigt de Regie der Gebouwen. Vandaag keurt de federale ministerraad de overdracht van gronden van de NMBS aan de stad Antwerpen goed.

Het arresthuis moet de zwaar verouderde en overbevolkte gevangenis in de Begijnenstraat vervangen. Dat het complex voor 440 gedetineerden op Blue Gate - het voormalige Petroleum Zuid - zou komen, was begin 2014 al principieel beslist. Maar er moesten nog wat praktische bezwaren en hindernissen worden opgeruimd.

"De voorbije maanden hebben we als college samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de NMBS het dossier van de gronden in een definitieve plooi gelegd", zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

De nieuwe gevangenis komt tegen de oostelijke rand van Blue Gate. Daar liggen zeven hectare ongebruikte spoorbundels langs de nog gebruikte spoorlijn naar Puurs. De bouw van het arresthuis mocht geen hypotheek leggen op de ontwikkeling van Blue Gate.

Groene buffer

De overname van de NMBS-gronden door de stad laat toe dat er een natuurzone van veertien hectare als buffer kan worden gecreëerd. "Ook de bouw van een school blijft mogelijk", zegt Van de Velde.

Volgens Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen, zal het nieuwe arresthuis net zoals die van Beveren in een DBFM-formule worden gerealiseerd. In mensentaal: de openbare en private sector werken samen voor zowel het ontwerp, de bouw, de financiering als het onderhoud. "We maken dit jaar een bestek op. Daarna volgt een oproep voor bouwconsortia. Als alles goed gaat, kan het gebouw in 2020 of 2021 open."

Lange geschiedenis

Toch houden we best een slag om de arm. De bouw van gevangenissen kijkt in ons land wel vaker tegen een flinke vertraging aan. Het nieuwe Antwerpse arresthuis heeft trouwens al een lange geschiedenis. Onder het vorige bestuur, dat van Patrick Janssens (sp.a), werd nog gekozen voor de site van de oude Wilrijkse rijkswachtkazerne. Dat lokte een storm van buurtprotest uit. Even kwam ook de Konijnenwei in beeld. De locatie kwam tegemoet aan de wens van Justitie om zo dicht mogelijk te bouwen bij het Vlinderpaleis. Maar dat zag de stad niet zitten.