Wijkagent (fulltime) beschikbaar maken

De strijd tegen drugs blijft prioritair
Frank Eeckhout De strijd tegen drugs blijft prioritair
Veiligheid is en blijft een belangrijk item voor de inwoners van Geraardsbergen. Wijkagenten opnieuw (fulltime) inschakelen in buurten, de verloedering en overlast tegengaan, verkeersonveiligheid aanpakken en een war-on-drugs zijn dé opdrachten die de toekomst van mee stad mee vorm zullen geven.

Met selectieve en gerichte verkeersacties wil de politie automobilisten bewegen tot verantwoord rijgedrag. "Rijden onder invloed van drugs of alcohol worden streng aangepakt. Overlast als gevolg van onaangepast rijgedrag, verdachte handelingen en andere vormen van hinder worden aangepakt door nieuw opgerichte 'overlastploegen' die met een anoniem voertuig patrouilleren. Daarnaast houdt de politie ook gerichte snelheidscontroles op basis van metingen die gevraagd worden door de dorpsraden, wijkcomités of een ongeruste burger", zegt burgemeester Guido De Padt (Open Vld).

Even belangrijk is de war-on-drugs die op verschillende vlakken wordt gevoerd waarbij het onderwijs een voorname rol speelt. "Aan de hand van zogenaamde MEGA-lessen kiezen we in de eerste plaats voor preventie. MEGA staat voor Mijn Eigen Goede Antwoord en is een lessenreeks voor leerlingen van het laatste jaar basisonderwijs, waarin hen vaardigheden worden aangeleerd om assertief te antwoorden naar alle vormen van afhankelijkheid. Om de leerkrachten beter te ondersteunen, biedt de politie ook informatiesessies aan over druggebruik en productherkenning in het secundair onderwijs. We hebben daarnaast een 'drugcoördinator' die jongeren en organisatoren van evenementen sensibiliseert om alternatieven te zoeken voor alcohol en drugs. We voeren een gericht beleid om jongeren plezier te laten hebben zonder dat ze zich bezondigen aan overmatig alcoholgebruik. Dit leidt al enkele jaren tot een nagenoeg vlekkeloos verloop van al onze jeugdfuiven en evenementen in de stad. Op repressief vlak werd er een zogenaamde 'dual purpose' hond opgeleid binnen het korps, een hond die zowel kan patrouilleren als actief drugs opsporen. Dealers worden krachtdadig aangepakt en vervolgd", aldus De Padt.

CD&V maakt van verkeersveiligheid een absolute prioriteit. Met speciale aandacht voor fietsers, voetgangers en schoolomgevingen. Veilige, goed onderhouden wegen en fiets- en voetpaden zijn hierbij een must. We moeten zorgen voor veilige fietsverbindingen tussen het centrum en de deelgemeenten. Ook de heraanleg van de Astridlaan is hierbij belangrijk", zegt Fernand Van Trimpont. CD&V kiest voor een gemeenschapsgerichte politiezorg. "De wijkpolitie staat daarbij vooraan de lokale keten, dicht bij de inwoners, en is dé bemiddelaar bij uitstek bij problemen of conflicten in de wijk. Ook een verdere uitbreiding van het cameranetwerk, doorgedreven handhaving door slimme camera's en analysetools zijn cruciaal."

N-VA vraagt meer politie op straat. "Voltijdse wijkagenten in buurten en deelgemeenten moeten deel uitmaken van die zichtbare aanwezigheid. In het centrum moet de politie 's avonds meer zichtbaar zijn om het gevoel van veiligheid bij de burgers te verhogen. De pakkans voor verkeersovertredingen moet verhoogd worden door gewoon meer te controleren. En het systeem van GAS-boetes moet vaker toegepast worden", stelt Johan Piron.

Voor sp.a is het belangrijk dat iedereen zich thuis en veilig voelt in Geraardsbergen. "Goede straatverlichting en een propere stad verhogen het veiligheidsgevoel. Daarnaast willen we zitdagen voor de wijkagenten, een strenge aanpak van drugs, een doordacht gebruik van camera's en de strijd aangaan tegen leegstand en verkrotting. Al deze zaken zorgen er immers voor dat inwoners zich minder veilig voelen", zegt Emma Van der Maelen. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Erwin Erwin Mulder

    Eigenaardig.... nu wel ? Kon dat niet de afgelopen zes jaar ?Of is dat enkel maar voor de maand oktober geldig?Wellicht wel. Mag ik de burgemeester er aan herinneren dat het overlast probleem al decennia oud is en niet nu pas opduikt .Ernstig blijven he mannen....Erwin De Mulder