VIDEO. Uitslaande brand vernielt drie woningen in Gaffelstraat

Eén bewoner liep brandwonden op, twee andere raakten bevangen door de rook

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door het raam.
Frank Eeckhout Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door het raam.
In Geraardsbergen heeft een brand drie woningen vernield. Eén van die woningen werd vijf maanden geleden ook al getroffen door een brand. Eén persoon werd met brandwonden aan de arm naar het ziekenhuis gebracht. Twee andere personen raakten bevangen door de rook.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het vuur ontstond maandagavond omstreeks 22.45 uur aan een gaskachel, meldt de afdeling Oudenaarde van het parket Oost-Vlaanderen, dat geen branddeskundige aanstelde. 

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door het raam van de woning. “De bewoners hadden hun woning al verlaten. Ook de bewoners van de aanpalende woning hadden zichzelf al in veiligheid gebracht. Met een twintigtal manschappen gingen we de strijd met de vlammen aan. Dat gebeurde zowel via onze ladderwagen als van op straat. Enkele manschappen drongen ook de woningen binnen. Ondanks onze snelle interventie brandden de woningen helemaal uit. Ook een derde woning liep brand- en waterschade op. Die woning werd vijf maanden geleden ook al getroffen door een brand bij de buren”, zegt kapitein Bart Vandesande van brandweerpost Geraardsbergen.

Opnieuw getroffen

In de woning waar de brand ontstond woonde een man met zijn zoon. De zoon liep brandwonden op aan de arm. Zijn vader raakte bevangen door de rook. Beiden werden naar het ziekenhuis gebracht. In de aanpalende woning woonde een ouder koppel. Daar raakte de vrouw bevangen door de rook. Ook zij werd weggevoerd met een ambulance. De derde getroffen woning is eigendom van de 75-jarige Willy De Cubber. De man verblijft sinds december in een woning van het OCMW in Onkerzele, nadat zijn huis toen al zwaar beschadigd raakte door een andere brand.

“Die brand woedde in het gebouw rechts van mij, maar de vlammen sloegen over op mijn woning. De volledige achterbouw ging in de vlammen op”, vertelt de kranige zeventiger. “Ook het dak raakte zwaar beschadigd. Dat is sinds deze week hersteld. De andere herstellingswerken heb ik zelf uitgevoerd, maar het ziet ernaar uit dat ik mag herbeginnen. Mijn huisje heeft achteraan opnieuw heel wat schade opgelopen en er is waterschade. Een terugkeer is nog niet voor meteen.”

De woning van Willy De Cubber is nog niet hersteld en ze is alweer getroffen door een brand bij de buren.
Frank Eeckhout De woning van Willy De Cubber is nog niet hersteld en ze is alweer getroffen door een brand bij de buren.

Willy blijft rustig bij al die tegenslag. “Wat kan ik eraan veranderen? Als ik morgen (dinsdag) een kijkje kom nemen, zal ik wel trillen. Dat was vorige keer ook het geval. Maar we moeten verder, he. Gelukkig heb ik heel mijn leven in de bouw gewerkt en kan ik de meeste herstellingswerken zelf uitvoeren", geeft de man nog mee.

Burgemeester Guido De Padt passeerde net door de straat toen de bewoners van de getroffen woningen naar buiten kwamen gelopen en bekommerde zich meteen om hen. “We gaan nu bekijken of die mensen een noodwoning van de stad nodig hebben. Dat is onze eerste bekommernis", zegt De Padt.

Brandweerkapitein Bart Vandesande verschaft uitleg aan burgemeester Guido De Padt.
Frank Eeckhout Brandweerkapitein Bart Vandesande verschaft uitleg aan burgemeester Guido De Padt.
De brandweer had heel wat werk om het vuur onder controle te krijgen.
Frank Eeckhout De brandweer had heel wat werk om het vuur onder controle te krijgen.
Twee woningen gingen volledig in de vlammen op.
Frank Eeckhout Twee woningen gingen volledig in de vlammen op.
Twee woningen gingen volledig in de vlammen op.
Frank Eeckhout Twee woningen gingen volledig in de vlammen op.
Twee woningen gingen volledig in de vlammen op.
Frank Eeckhout Twee woningen gingen volledig in de vlammen op.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.