Te heet voor de mattentaart: “Liever twee dagen niet bakken dan droge brol verkopen”

Pascal Nevens en zijn familie, dinsdag nog met mattentaarten op de markt in Lochristi, zijn de komende twee dagen technisch werkloos wegens te warm.
Jeroen Desmecht Pascal Nevens en zijn familie, dinsdag nog met mattentaarten op de markt in Lochristi, zijn de komende twee dagen technisch werkloos wegens te warm.
De bekende Geraardsbergse mattentaartenverkoper Pascal Nevens uit de Boelarestraat staat de komende twee dagen op non-actief. Noodgedwongen. “Het is te heet om mattentaarten te bakken. Door de extreme warmte drogen de gebakjes te veel uit. Dan werk ik liever niet dan de klanten brol aan te bieden", zegt Pascal.

Dinsdag ging Pascal nog om 3 uur aan de slag om mattentaarten te bakken, want zijn kraam met de Geraardsbergse lekkernij stond nog op de wekelijkse markt in Lochristi. Maar de markten in Dilbeek op woensdag en in Tubize op donderdag laat hij zeker al aan zich voorbijgaan. Niet omdat het te heet is om te werken, wel omdat de extreem hoge temperaturen hun weerslag hebben op het populaire gebakje. 

In de bakkerij lopen de temperaturen op tot 50 graden. Daardoor gaat het bladerdeeg smelten. Er zijn ook problemen met het opkloppen van het eiwit

Pascal Nevens

“In de bakkerij lopen de temperaturen op tot 50 graden. Daardoor gaat het bladerdeeg smelten waardoor we mattentaarten van minder goede kwaliteit krijgen. Bovendien krijgen we door de hitte ook problemen met het opkloppen van het eiwit. Als we in deze tropische temperaturen met onze mattentaarten ook nog eens op de markt gaan staan, drogen de gebakjes sneller uit waardoor het eigenlijk brol wordt", legt Pascal uit. 

Reputatie

En dat is een probleem voor de bakker, want Pascal heeft een reputatie hoog te houden. “We doen soms twee tot drie markten per dag. Onze klanten komen van overal, speciaal voor onze mattentaarten. Als we hen droge brol aanbieden, zien we hen misschien niet meer terug waardoor we ook nog eens imagoschade lijden. De mattentaartjes bewaren in de koelkast, is evenmin een goed idee want dan drogen ze ook uit.  Dan wacht ik liever tot de temperaturen weer wat aangenamer zijn, waardoor ik wel kwaliteit kan leveren.”

Derde keer, eerste keer twee dagen

De klimaatverandering doet Pascal geen goed, want het is nog maar sinds vorig jaar dat hij met dit probleem krijgt af te rekenen. “Vorige zomer was ik één dag dag technisch werkloos. Het moet rond dezelfde periode geweest zijn. En vorige maand gebeurde het ook al eens. Maar nog nooit twee dagen op rij. En de zomer is nog lang niet voorbij. Als deze evolutie zich doorzet, moet ik misschien wel op zoek gaan naar een oplossing voor het probleem", zucht de bakker. “Hopelijk kan ik donderdagnacht opnieuw aan de slag en kunnen we vrijdag weer naar de markt. Want niet bakken, betekent ook geen inkomen. Elke nacht bak ik tot 500 mattentaarten. Het verlies loopt dus op tot enkele honderden euro’s per dag", becijfert Pascal.

Door de hitte bakt Pascal Nevens al zeker twee dagen geen mattentaarten.
Frank Eeckhout Door de hitte bakt Pascal Nevens al zeker twee dagen geen mattentaarten.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Boon

  Wijze beslissing Pascal, alleen zo kan je je product blijven promoten, genen brol verkopen. Iets dat top is moet het ook blijven, lukt het door omstandigheden niet, dan moet je het ook niet doen. Een liefhebber van jou product,

 • YVES DE GROOTE

  Airco plaatsen?

 • ISABEL FRANCOIS

  Das liefde en fierheid over uw product!Maar met zo een weer eet ik wel geen mattetaart.(maar tis zo lekker..hmmm.)

 • Thijs Jacobs

  Lieve mensen wat mij betreft staande ovatie voor de bakker, kan u zich inbeelden hoe het is om met 50 graad C te werken en geloof me niet de 38u werkweek, respect van harte Thijs

 • Thomas De Lighbuer

  Dat zegt veel over hem en over de liefde voor zijn product. Respect