Startende onthaalouders begeleiden

In Geraardsbergen is er nood aan extra kinderopvang
Frank Eeckhout In Geraardsbergen is er nood aan extra kinderopvang
In Geraardsbergen ligt het aanbod voor kinderopvang 25 procent onder het Vlaamse gemiddelde en in vergelijking met gelijkaardige gemeenten is er zelfs 38 procent minder capaciteit. Hoe maak je Geraardsbergen opnieuw aantrekkelijk voor jonge gezinnen?

In 2016 kreeg Geraardsbergen het label van Kindvriendelijke Stad. "Met een veilige speelruimte in élke deelgemeente, maar ook met voldoende en kwalitatieve kinderopvang willen we die titel blijven verdienen", zegt Fernand Van Trimpont (CD&V). "Het Huis van het Kind is is onlangs gestart met startende onthaalouders te ondersteunen en dat is een succes. Een mooi voorbeeld hoe je meer kinderopvangplaatsen kan realiseren in onze stad. De oprichting van een 'lokaal loket kinderopvang' is een absolute must. In dit loket kan alle informatie over de beschikbare plaatsen gebundeld worden. Daarnaast zijn ook voldoende voor- en naschoolse opvang belangrijk."

Stéphan Bourlau (Het Alternatief) is niet verbaasd dat Geraardsbergen achterop hinkt. "Nogmaals constateer ik dat het beleid faalt en de dringende noden niet aangepakt worden. Een gebrek aan tewerkstelling in onze regio en een nijpend tekort aan kinderopvang maken dat tweeverdieners migreren. Voor Het Alternatief is voldoende en betaalbare kinderopvang een prioriteit", stelt hij.

Subsidies

Sp.a wil inzetten op betaalbare en kwalitatieve kinderopvang voor elk kind. "Wij gaan actief op zoek naar goed gelegen panden voor kinderopvang. Wij subsidiëren de inrichting van leegstaande locaties als kinderopvangplaatsen. Maar ook de bestaande private initiatieven die kinderopvang of speelpleinwerking aanbieden, willen we ondersteunen. Dat kan met een premie of op andere manieren. Maar naast het creëren van voldoende opvangplaatsen willen we ook inzetten op betaalbare en kwalitatieve woningen, een duurzame stad in alle facetten en een gevarieerde vrijetijdsbeleving om Geraardsbergen voldoende aantrekkelijk te maken bij jonge gezinnen", zegt Emma Van der Maelen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ringo van der pulst

    Wij waren ooit een onthaal gezin en kan je zeggen dat twintig jaar geleden de regeltjes van kind en gezin toen al te onnozel waren om over te spreken.Als ik nu met collegas van toen spreek is het nog vele malen erger geworden.Bijna niet meer haalbaar om in het gezin te doen,wel in een aparte woning.En geloof me,je bouwt geen pensioen op een een volwaardig loon kan je naar fluiten.

  • geert van damme

    Als voorzitter van de lokale raad kinderopvang kan ik verzekeren dat er de laatste jaren hard is gewerkt. Spijtig dat wij tijdens de vergaderingen altijd dezelfde politiekers hebben gezien en sommige partijen enkel hun kat stuurden.