Sp.a wil dat politici zelf ook inleveren

Bram De Geeter.
Frank Eeckhout Bram De Geeter.
Omdat Geraardsbergen de knip op de portefeuille moet houden en van de inwoners een inspanning vraagt in de vorm van een belastingverhoging, roept sp.a de lokale politici op om zelf ook in te leveren. “Geraardsbergen kan gerust voort met een schepen minder en we kunnen zelfs de zitpenningen verminderen", zegt Bram De Geeter.

Het Decreet Lokaal Bestuur, de wet die onder meer de politieke organisatie van de gemeenten regelt, legt steden als Geraardsbergen op om maximaal zes schepenen aan te stellen om, samen met de burgemeester, de stad te besturen. “Er is echter een achterpoortje waardoor men zeven schepenen kan aanstellen”, zegt gemeenteraadslid Bram De Geeter. “Men kan immers de voorzitter van het Bijzonder Comité (het vroegere OCMW) aanvullen als extra schepen. In financieel penibele tijden is het ongehoord dat Geraardsbergen deze truc toepast. Eén schepen minder betekent een besparing van 65.000 euro per jaar.”

Burgemeester Guido De Padt vindt het voorstel van de socialisten merkwaardig. “Er is nu al één schepen minder, terwijl het takenpakket van het schepencollege danig is verzwaard doordat het vanaf nu ook het OCMW moet besturen. Sp.a heeft samen met ons 18 jaar deel uitgemaakt van het schepencollege.  Ook tijdens die periode zijn er financiële moeilijkheden geweest, maar ik heb sp.a nooit horen pleiten voor het verminderen van het aantal schepenen , terwijl dat wettelijk kon. Destijds zou het wél met minder schepenen hebben gekund. Want laat het nu juist Bram De Geeter zijn die ons steeds zal bijblijven als de schepen die tijdens de vergaderingen van de colleges de hele tijd kranten zat te lezen. Zonder enige belangstelling voor de agenda zelf. Ik heb de kranten op de duur uit de schepenzaal laten weghalen", reageert De Padt. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.