Politie Geraardsbergen: “Geen aanwijzingen dat er moskee komt in Oudenaardsestraat”

Stéphan Bourlau zegt zeker te zijn dat er wel een gebedshuis in de straat komt

Stéphan Bourlau is duidelijk. "Er zijn plannen om van deze woning een moskee te maken."
Frank Eeckhout Stéphan Bourlau is duidelijk. "Er zijn plannen om van deze woning een moskee te maken."
De politie heeft geen aanwijzingen dat er opnieuw werk gemaakt wordt van een moskee in Geraardsbergen. Stéphan Bourlau (Het Alternatief) is zeker van wel. “Dezelfde persoon die plannen had om een moskee te bouwen in een fabriekspand aan de Ezelsberg verbouwt momenteel een woning in de Oudenaardestraat. Het is wel degelijk de bedoeling om daar een gebedshuis van te maken", weet Bourlau.

In Geraardsbergen is opnieuw commotie ontstaan over de mogelijke komst van een moskee. Volgens Stéphan Bourlau komt die in een woning op de hoek van de Oudenaardsestraat en de Hazelaarstraat in Nederboelare. “De verbouwingswerken aan de woning zijn al een hele tijd aan de gang. De werken gebeuren echter beetje bij beetje en vooral ‘s nachts om de aandacht af te houden. Navraag leert mij dat het gaat om de dezelfde persoon die plannen had om een moskee en leslokalen te bouwen in een oude fabriek aan de Ezelsberg. Die werken werden toen ook illegaal uitgevoerd. Nu wordt dezelfde tactiek toegepast. Officieel gaat het om verbouwingen van een private woning, maar eens het pand afgewerkt is, wordt een bestemmingswijziging aangevraagd", vreest Bourlau.

Het gemeenteraadslid overweegt nu om een referendum te houden rond de komst van een moskee. “Ik heb hiervoor zo’n 3.300 handtekeningen nodig. Als ik de reacties nu al zie, gaat het geen probleem zijn om die handtekeningen te krijgen. Dan kan de Geraardsbergenaar zijn stem laten horen, want onze politici hebben de signalen van de voorbije jaren duidelijk niet gehoord.”

Verzetten tegen komst moskee

Bourlau leidde twee jaar geleden al met succes het protest tegen de komst van een moskee aan de Ezelsberg. “Wat vooral verontrustend was dat de vzw die achter de aanvraag zat, geen enkele poging heeft ondernomen om hun moskee te laten erkennen. Normaliter moet de moslim executieve, bij aanvraag erkenning, het dossier doorsturen naar de bevoegde diensten en moet de staatsveiligheid de leden van de vzw screenen. Uiteindelijk wordt het dossier doorgestuurd naar de Minister van Binnenlandse Zaken en de Minister van Justitie. Het ging hier dus over een soort ‘illegale’ moskee waar je totaal geen controle over hebt. En het is dezelfde vzw die nu bezig is met de verbouwingswerken in de Oudenaardsestraat. Wij gaan ons met alle middelen blijven verzetten tegen de komst van een moskee in Geraardsbergen. De ideologie die achter de islam schuilt, strookt niet met onze westerse waarden en cultuur. Wij wensen geen podium te geven aan mensen die deze gekoesterde waarden bestrijden of bekritiseren", besluit Bourlau.

Geen reden tot ongerustheid

Volgens de lokale politie is er echter geen reden tot ongerustheid. “Wij hebben de bouwwerken al gecontroleerd, maar niets wijst erop dat er plannen zijn om een gebedshuis onder te brengen in de woning. Ook de eigenaar heeft ons verzekert dat het een privéwoning blijft. Onregelmatigheden werden er tijdens ons bezoek dan ook niet vastgesteld", reageert korpschef Jurgen De Landsheer.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luc Vanderkelen

    Naar stedenbouw gaat en er de bouwvergunning opvragen.

  • Ahlam El khazri

    België is een land waar vrijemeningsuiting geldt en waar ieder vrij is om te geloven in wat het wil. Er zijn wel protestantse kerken aanwezig, waarom Dan geen moskee ?!?

  • Daniel OOGE

    ik heb de politie aan de oprit zien staan maar ze hebben juist een praatje gedaan voor de deur en ze zijn niet binnen geweest en inderdaad de werken duren lang en op alle soorten uren zaterdag en zondag m-j