Pensioenlasten ziekenhuis wegen zwaar op budget

De pensioenlasten voor de statutairen lopen hoog op.
Frank Eeckhout De pensioenlasten voor de statutairen lopen hoog op.
Geraardsbergen moet tot 2041 ruim 1,1 miljoen pensioenbijdragen betalen om te voorzien in de pensioenen van de statutaire personeelsleden van het ASZ campus Geraardsbergen. “Dat bedrag komt bovenop onze jaarlijkse dotatie aan het ziekenhuis", zegt burgemeester Guido De Padt (Open Vld).

Geraardsbergen, Aalst en Wetteren zijn vennoten in het ziekenhuis ASZ. Het is algemeen geweten dat openbare ziekenhuizen ook af te rekenen krijgen met responsabiliseringsbijdragen om de pensioenen van de statutaire gepensioneerden te kunnen betalen. Naast een kapitaalsinjectie van 12 miljoen euro, die de drie lokale besturen hebben ingebracht in de nieuwe operationele structuur, zullen ze voortaan ook toelagen moeten storten om de responsabiliseringsbijdragen en ook om de meerkost van de nog in dienst zijnde statutairen te dragen. Voor Geraardsbergen gaat het gemiddeld om 760.000 euro per jaar, terwijl Aalst en Wetteren respectievelijk 1.640.000 euro en 475.000 euro aan hun jaarlijkse uitgaven mogen toevoegen. Vanaf 2026 gaat het nog verder in stijgende lijn. Tot 2041 worden almaar oplopende financiële verplichtingen ten aanzien van het ASZ ziekenhuis voorspeld die voor Geraardsbergen gemiddeld 2,5 miljoen euro per jaar zullen bedragen.

Daar bovenop komen er dus ook nieuwe pensioenlasten die voor het Geraardsbergs OCMW (als werkgever) gemiddeld 765.000 per jaar en voor de stad Geraardsbergen gemiddeld 350.000 per jaar bedragen. Onnodig te zeggen dat één en ander een wurgkoord is voor de lokale overheden. En ook een bedreiging voor het voortbestaan van bepaalde ziekenhuizen. Gelukkig heeft het ASZ dit tijdig ingezien en werden ook de artsen bereid gevonden om een zware kapitaalsinjectie van 10 miljoen euro te doen. Wat niet wegneemt dat dit alles een zware financiële dobber is en blijft, waardoor gemeenten bepaalde dienstverlening moeten afstoten", aldus burgemeester De Padt.

Guido De Padt.
Wannes Nimmegeers Guido De Padt.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Raf Van Duyse

    Meneer De Padt, dat ge ne slechten huisvader zijt weten we al lang, maar stop met “zwarte pieten”! Ipv mega projecten op te starten, die van meet af aan onder gebudgetteerd zijn, zorg voor een sluitende en realistische stadsbegroting. Uw amateurisme loopt toch wel de spuigaten uit meen ik ...