Na klachten van handelaars en shoppers: stadsbestuur stuurt nieuw parkeerbeleid al bij

Na de invoering van het nieuwe parkeerbeleid regende het klachten, vandaar de bijsturing.
Frank Eeckhout Na de invoering van het nieuwe parkeerbeleid regende het klachten, vandaar de bijsturing.
Na klachten van handelaars en shoppers stuurt het stadsbestuur van Geraardsbergen het nieuwe parkeerbeleid al bij. “In de winkelstraten kan je voortaan maximum drie uur betalend parkeren of dertig minuten gratis op een shop&go plaats", zegt schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont (CD&V).

Met enkele weken uitstel trad half maart het nieuwe parkeerbeleid in het stadscentrum in voege. Met dit plan wil het stadsbestuur een vlottere doorstroming van het verkeer, een lagere parkeerdruk en minder zoekverkeer in het centrum. “We willen een hogere bezetting van onze randparkings en meer parking voor kortparkeren en onze bewoners. Inwoners gaan regelmatig het centrum in om snel boodschappen te doen of kort iets op te halen. Hiervoor kan je terecht op de 41 shop&go-parkeerplaatsen, die je herkent aan de rood afgebakende parkeervakken. Op deze plaatsen kan je gratis maximum dertig minuten parkeren", liet bevoegd schepen Fernand Van Trimpont bij de opstart optekenen.

Klachten

Na wekenlange klachten stuurt het stadsbestuur het nieuwe parkeerbeleid wat bij. “Uit overleg met ons handelscentrum blijkt dat de opdeling in twee zones in de betaalzone verwarrend is. Hierdoor hebben we besloten om nog slechts één zone toe te passen. In de betaalzone zal je dus overal drie uur per dag kunnen parkeren, waar dit vroeger in sommige straten beperkt was tot slechts twee uur per dag. Het gratis parkeren op de shop&go-parkeerplaatsen blijft behouden. Met deze aanpassing komen we tegemoet aan de vraag van onze handelaars en willen we het parkeersysteem voor bezoekers van onze stad eenvoudiger maken", zegt schepen Van Trimpont.

Een grote ergernis blijft het cashless parkeren. Vroeger werkten de parkeermeters op munten, maar nu kan dat niet meer

Emma Van der Maelen (sp.a)

Slechter parkeerbeleid

Voor oppositiepartij sp.a is deze aanpassing echter onvoldoende. De partij organiseerde een bevraging bij de handelaars en daaruit blijkt dat zeventig procent vindt dat het nieuwe parkeerbeleid slechter is dan het oude parkeerbeleid. “De onduidelijkheid over de verschillende zones en de gebrekkige aanduiding werd door verschillende handelaars aangekaart. Dit probleem werd op de gemeenteraad uit de wereld geholpen. Een grote ergernis blijft het cashless parkeren. Vroeger werkten de parkeermeters ook met munten. Nu kan dat niet meer. Uitwijken naar een gratis randparking is op werkdagen geen optie volgens de handelaars, omdat die parkings worden ingenomen door pendelaars. Maar liefst 57 procent van de handelaars geeft aan dat hun omzet gedaald is sinds de invoering van het nieuwe parkeerbeleid. Als we de leefbaarheid van ons handelscentrum en van onze winkels willen garanderen, moeten we de bevindingen van onze handelaars ten harte nemen en de nodige aanpassingen aan het nieuw parkeerbeleid doorvoeren", reageert Emma Van der Maelen. 

Het aangepast parkeerbeleid gaat op 1 juni in voege.

De shop&go plaatsen blijven gratis.
Frank Eeckhout De shop&go plaatsen blijven gratis.
Voor de socialisten gaan de aanpassingen aan het parkeerbeleid niet ver genoeg.
Frank Eeckhout Voor de socialisten gaan de aanpassingen aan het parkeerbeleid niet ver genoeg.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.